The Guardian: САЩ ни тласкат към нова световна война

The Guardian: САЩ ни тласкат към нова световна война

Публикувано от:

Британският журналист Джон Пилджър написа статия за The Guardian, в която обвини САЩ в това, че подтикват света към нова световна война.

Според журналиста, днес Украйна е разпокъсана от фашистките сили, пуснати на свобода от САЩ и Евросъюза. „И ние, западните страни, подкрепяме неонацистите в страната, където украинските нацисти подкрепяха Хитлер“, пише Пилджър.

Британският журналист подчертава в статията си, че американските медии лъжат за случващото се в Украйна. За пример, Пилджър посочва зверствата в Одеса, като припомни, че The Wall Street Journal обвини за смъртта на хората, изгорени живи в Дома на профсъюзите, самите хора. Освен това, според Пилджър, Западът представя „борбата на рускоговорящите украинци за оцеляване“ като опит на Москва да предизвика конфликт и провокации.

Украйна, както навремето Ирак и Афганистан, се превърна в „увеселителен парк“ за ЦРУ, убеден е журналистът. В статията му се подчертава още, че Вашингтон създава в Киев така наречената „структура за сигурност“, която да затвори очите за дивите нападения над протестиращите.

Между другото, отбелязва още Джон Пилджър, от 1945 г. насам САЩ са опитали да свалят правителството в повече от 50 държави и са бомбардирали мирното население на 30 страни. „Името на врага на Америка с годините се променя от комунизма до ислямизма. Но като цяло, това е всяко, независимо от западните власти, общество, заемащо стратегически важна и богата на ресурси територия, или просто предлага алтернатива на американското господство“, пише още журналистът.