Global research: Путин спечели новата „Студена война”

Global research: Путин спечели новата „Студена война”

Публикувано от:

По света отново се говори за началото на Студената война между Русия и Запада. САЩ и страните на Евросъюза „се сражават” с президента на Русия Владимир Путин, който нанася точни стратегически удари на хегемонията на САЩ.

Съществува и мнение, че отборът на Путин вече е победил в необявената война. За това пише аналитикът на сайта Global Research Ракеш Кришнан Симха. По думите му, Путин е предприел две верни решения в конфронтацията със Запада, които са му донесли успех.

Първото решение е отказът на Русия да участва във въоръжения конфликт в югоизточната част на Украйна, на което силно се надява Вашингтон. С това решение Путин не позволява Русия да се замеси в регионалния конфликт в Европа, съобщава авторът. Второто е създаването на Банка за развитие на базата на БРИКС, отбелязва авторът на статията. Тази алтернативна международна финансова институция може да стане силен конкурент на американския МВФ и на Световната банка.

Факт е, пише Симха, че икономиката на САЩ се основава на военни действия. Авторът цитира думите на икономическия съветник Сергей Глазев, че залог за икономическото чудо на САЩ са войните в Европа- Първа и Втора световна война и Студената война. Именно тогава се поставя основата на абсолютната власт на долара в следвоенния свят.

Сега Глазев предложи да нанесе удар върху главните сили на американската военна техника на САЩ- върху печатницата на системата на федералния резерв, благодарение на който се създава и банката на развитие. Освен това, отбелязва Симха, президентът на Русия умело използва асиметричен отговор. Авторът подчертава, че Путин като джудист е запознат с философията на източните единоборства за използването на силата на противника срещу него самия. САЩ, подстрекавайки към конфронтация не само с Русия, но и с БРИКС, само попадат в капан, заявява Симха.

В резултат от ескалацията на украинския конфликт и антируските санкции, може да се стигне до „развод” между Европа и САЩ. „ Ако може нещо повече да изненада Вашингтон, то това е, че войната в Украйна може по-скоро да прерасне във война на Европа за независимост от САЩ и против долара.”- Симха цитира от форума Zero Hedge.

Въпреки това за САЩ не съществува друг изход освен да се бори срещу Русия – единствената пречка по пътя на Белия дом към глобалната хегемония на планетата.

Трябва да добавим, че The Daily Telegraph съобщава „ Русия на фона на спада на цените на петрола и затягане на западните санкции в последните месеци активно купува злато на световния пазар.”

А също така най-известният американски търговец Джим Синклер, известен в САЩ като “Мистър Злато”, по чиято заповед Федералната резервна система отделя милиарди за Bache и Merrill Lynch заявява, че ответните санкции на Русия могат да унищожат икономиката на САЩ. Той обяснява това, като казва, че единствената стойност в света е «петролодолара», а Русия може да продава своя петрол за евро, китайски юани или да изисква за него плащане в злато.