FP: Поредният американски генерал видя Русия като „основна заплаха“

FP: Поредният американски генерал видя Русия като „основна заплаха“

Публикувано от:

Двамата генерали, номинирани от президента Барак Обама за най-високите постове във военната йерархия на САЩ, Пол Селва и Джозеф Дънфорд са на едно мнение за това, че Русия е „ключовата заплаха за сигурността на САЩ”, пише интернет-списанието Foreign Policy.

Генерал Селва (кандидат са поста вицепредседател на Обединения комитет на началник-щабовете) на заседание на сенатския Комитет по въоръжените сили, изброил списъка със заплахи за националната сигурност в низходящ ред: Русия, Китай, Иран, Северна Корея и „всички организации, израсли около идеологията на „Ал Кайда”. Такъв списък преди седмица представи и генерал Дънфорд, чиято кандидатура Обама издигна за председател на същия комитет.

„Русия е поставена на първо място, тъй като нейната военна мощ представлява „екзистенциална заплаха” за САЩ”, цитира порталът думите на Пол Силва.

Изданието отбелязва, че друг член на сенатската комисия по въоръжените сили, Джон Маккейн, по време на встъпителното си слово неочаквано обърнал списъка на Силва с „краката нагоре” – според сенатора най-голяма заплаха за националната сигурност на САЩ представлявали „кървавите безчинства на армиите на терористите”, следвани от Иран и „ревизионистична Русия”.