Foreign Affairs: Всички козове в Сирия са в ръцете на Русия

Foreign Affairs: Всички козове в Сирия са в ръцете на Русия

Публикувано от:

Пред САЩ в Близкия изток стои на практика неизпълнима задача: те трябва да удовлетворят противоположните интереси на своите съюзници. При Русия стратегията е по-последователна. В ръцете на Русия в Сирия са няколко много силни коза, пише американското издание Foreign Affairs.

Едно от главните предимства на Русия, според изданието, са не особено противоречивите интереси в района. На страната на Русия са две страни – Иран и Сирия като и двете одобряват присъствието и в района. На нейна страна също така бързо се присъединява и трети партньор – Ирак. За сравнение, пред американските политици стои неизпълнима задача, защото те трябва да угодят на редица ключови съюзници, чийто желания често са противоречиви и се изключват взаимно – израелци, саудитци, турци, иракчани.

Освен това много от представителите в района смятат, че няма особена полза от действията организирани от САЩ. И съвсем естествено обещанието на Русия да използва цялата своя мощ за бързото решение на въпроса изглежда повече от привлекателно за всички.

Според изданието, САЩ имат избор, макар и не особено значим. Те могат да поискат от Русия да прекрати кампанията си, но това може да послужи на всички, които разпространяват слухове за това как САЩ всъщност не са заинтересовани от унищожението на “Ислямска държава”. Съответно, ако Русия успее да стабилизира обстановката в Сирия и Ирак без помощта на САЩ, това ще бъде мощен удар по американската страна.

По-нататък, руската интервенция срещу всички бунтовнически групи може да постави началото на нова вълна от джихадисти, което ще доведе до вреда за всички заинтересовани страни.

САЩ може да последват примера на Турция и страните от Персийския залив, които искат да увеличат поддръжката си за бунтовниците. Но ако постъпи така Америка ще се окаже заедно с радикалите , които ще бъдат много трудни за контролиране след края на конфликта. При положение, че САЩ се присъединят към антитерористичната коалиция в смисъла на Путин, те ще защитят човека (Асад), когото обвиняват в диктатура и в унищожение на мирното население.

Има още един вариант: САЩ и Европа могат заедно с Русия, Иран и Турция да поискат прекратяване на доставките на оръжие в Сирия.