Forbes: САЩ няма да могат да „отнемат“ петролния пазар на Русия

Forbes: САЩ няма да могат да „отнемат“ петролния пазар на Русия

Публикувано от:

САЩ едва ли ще могат да „изместят“ Русия от позициите, които заема на петролния пазар на Европа, смята анализаторът на списание Forbes Кенет Рапоза. Американският петрол ще струва по-скъпо на европейския купувач, предаде в събота (19 декември) РИА Новости, цитирана от „Руски дневник“.

Президентът на САЩ Барак Обама на 18 декември отмени забраната за износ на суров петрол от САЩ, която действаше в продължение на 40 години. Според Рапоза, „появата на нов износител“ ще повлияе на световния петролен пазар, но Русия няма за какво да се притеснява.

Анализаторът отбелязва, че за повечето европейски компании излизането на американците на пазара „ще стане съдбоносен момент“. Рапоза предполага, че постепенно САЩ ще „дръпнат“ част от петролния пазар от руските компании. В момента Русия е основен доставчик на газ и петрол за Източна Европа и Германия, и отмяната на забраната за износ на петрол на САЩ ще стане причина за противопоставяне между страните. Става дума за това, че някои държави, по-специално прибалтийските страни, които са обезпокоени от липсата на алтернатива при избора на доставчик, ще получат възможност за избор.

Въпреки това, не е задължително, че отмяната на забраната за износ ще обогати САЩ и ще подели петролния пазар – най-вече поради това, че американският петрол за европейците ще бъде много по-скъп от руския, както и „ще се намира много по-далече“. Освен това, отбелязва експертът, забраната за износ на петрол от САЩ не може да бъде наречена абсолютна. Например, през 2015 г. САЩ са изнесли 475 хил. барела в Канада. Едва ли обемът на експорта силно ще се увеличи в следващите години, смята Рапоза.

Президентът на САЩ Барак Обама подписа в петък проектобюджета на САЩ в размер на $1,1 трлн., съобщи Белият дом. В бюджета на САЩ за 2016 г. са включени такива важни документи, като отмяната на забраната за износ на суров петрол от САЩ, както и данъчни облекчения в размер на $680 млрд.