Fiscal Times: Разрушените отношения с Русия ще останат най-лошото наследство от Обама

Fiscal Times: Разрушените отношения с Русия ще останат най-лошото наследство от Обама

Публикувано от:

Пълното разрушаване на отношенията с Русия ще станат най-лошият резултат от външната политика на Барак Обама за времето като президент на САЩ, пише коментаторът на The Fiscal Times Патрик Смит.

В оставащите месеци до края на мандата на Обама ще бъдат преследвани три външнополитически проблема, които той не можа да реши и по-рано: разривът в отношенията с Русия, ядрения проблем с Иран и кризата в Близкия Изток. Много е съмнително дали американските власти знаят как да решат поне един от тях.

Руската страна препоръча на администрацията на Обама да признае своята съпричастност към кризата в Украйна, да спре разширяването на НАТО на изток и да започне да се съобразява с интересите на Русия. Обаче нищо подобно не се случи.

Барак Обама и шефът на Пентагона Ащън Картър правеха всичко точно обратно, а държавният секретар Джон Кери от време на време се опитваше да играе миротворческа роля. Всичко това доведе до приемане от Русия на нова обновена стратегия за национална сигурност, в която САЩ и НАТО са обозначени като заплаха. „Това е печален и крайно нежелателен завой”, пише изданието.

Що се отнася до сирийската криза, че натрапчивата мисъл за свалянето на Башар Асад вече е нереална. Лоша е обаче не само стратегията, но и съюзниците на САЩ, включително Турция, разгърнала кампания против кюрдите, които са на страната на САЩ против ИД. Саудитска Арабия също преследва само свои интереси. Настанало е време за проява не твърдост и да бъде зададен въпросът какво прави администрацията на Обама в такива странни алианси, счита Патрик Смит.