Facebook блокира страницата на лидера на ДНР Александър Захарченко

Facebook блокира страницата на лидера на ДНР Александър Захарченко

Публикувано от:

Администрацията на социалната мрежа Facebook без да обясни причините блокира официалния акаунт на лидера на ДНР Александър Захарченко, се казва в изявление на политика, публикувано на официалния сайт на Донецката република.

„Преди няколко часа открих, че публичната ми страница във ФБ е блокирана. При това, без да бъдат обяснени причините. Както успяха да изяснят помощниците ми, от страна на украински потребители в мрежата са постъпили над 2500 докладвания на страницата ми. Казват, че думите ми са потиснали чувството им за собствено достойнство и са накърнили честта им. Това е странно…“, се казва в изявлението на лидера на ДНР.

Захарченко свърза тези действия на администрацията на Facebook с появата на 28 октомври в социалната мрежа на обръщението му към украинския народ.

„Показателно е, че блокирането на акаунта ми се случи веднага след публикуването на обръщението ми към украинския народ във връзка с отбелязването на Деня на освобождаването на Украйна от нацистките окупатори. Смятам, че успях да намеря подходящите думи, които са засегнали тези, които аз нарекох съучастници на нацистите, техни потомци и последователи – тоест поклонниците на Бандера и Шухевич. Е, според мен, тази история говори само за едно. От думите на Донбас Киев се страхува не по-малко, отколкото от оръжието му. Но киевчани забравят за донецкия характер: ние и в тази, в информационната битка, ще победим!“, подчерта Захарченко.

В публикуваното си на 28 октомври обръщение във Facebook лидерът на ДНР заяви, че политиката на киевския режим, героизираща съучастниците на нацистите, на практика е отнела празник от украинците.