EС въвежда икономически санкции срещу Русия

EС въвежда икономически санкции срещу Русия

Публикувано от:

Пакетът от санкции срещу Русия е за срок от 1 година с възможност за преразглеждане, съобщи ИТАР-ТАСС.

Съветът на ЕС ще утвърди и въведе пакет секторни  и икономически санкции срещу Русия в четвъртък 31 юли.

По този повод, коментарите на европейските политици и експерти радикално се различават – никой не знае, до колко ефективни ще бъдат санкциите, към какви резултати ще доведат те и чия икономика ще пострада най-много, тази на Ес или на Русия..

Пакетът включва ограничения в сферата на финансовите услуги, военната промишленост (доставки), а също забрана за износ на товари с двойно предназначение, които могат да се използват с военни цели. Също така се въвежда забрана на предоставяна на РФ на иновационни технологии за нефтодобивната промишленост.

Засега газовият сектор остава без санкции.

Пакетът от санкции се въвежда за срок от 12 месеца, с възможност за преразглеждане след 3 месеца.

Междувременно лидерите на страните от Г-7 осъдиха дестабилизиращата роля на Русия в Украйна и заплашиха с нови санкции, ако Москва не промени политиката си, предаде Ройтерс. Лидерите на САЩ, Япония, Канада, Германия, Франция, Великобритания и Италия изразиха сериозно безпокойство от действията на Русия, които са подкопали “суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна”.

Русия описа новите западни санкции като късогледи и деструктивни. Руският посланик в Евросъюза Владимир Чижов заяви пред Би Би Си, че руската икономика е преживявала и преди подобни предизвикателства.

Украинските агенции съобщават тази сутрин, че армията продължава офанзивата си срещу опълченците в Донецк, въпреки съобщенията от вчера, че се готвят преговори за примирие.