Eдин от най-красивите руски градове – Ярославъл

Eдин от най-красивите руски градове – Ярославъл

Публикувано от:
Ярославъл – един от най-красивите градове в Русия. Предполага се, че е основан през 1010 г. от Ярослав Мъдри за защита на град Ростов от север. Дотогава там са живели представители на угро-фински народности. Първото споменаване на Ярославъл е датирано през 1071 г. Ярославъл е град, където изцяло се запазиха историческите сгради от 16-19 век. Исторически център на града е обект на Световното наследство на ЮНЕСКО.
Снимка: Thinkstock
Най-древното градско съоръжение е Спасо-Преображенският манастир. Той възникна през 12 век и отначало беше дървен. Нов началото на 14 век почти изцяло изгоря и на негово място възникна нов – този, който се вижда в наши дни. Сега бившият мъжки манастир не действа, това е музей-резерват. 

Спасо-Преображенский собор, Ярославль, Россия, Европа
Снимка: Berikkium/Wikimedia Commons
Крайбрежната улица на Ярославъл е една от най-красивите в Поволжието. Тук се намират старинни търговски къщи, храмове и музеи. На улицата са посадени липи и затова най-доброто време за разходки е юни и юли, когато липата цъфти. Алеята отвежда към една белоснежна беседка, построена в средата на 19 век. Белите й колони се виждат от реката отдалече. Това е истинска архитектурна перла, своето рода – естетична емблема на Ярославъл.
Парк на Стрелке, Ярославль, Россия, Европа
Снимка: acidka / Flickr.com
Сред градските забележителности, разбира се, е и Ярославълският драматичен театър. Това е първият руски общодостъпен театър. За дата на неговото основание е прието да се смята 1750 година, когато младият син на търговец Фьодор Волков организирал спектакъл в един свой хамбар. Това беше „Есфир” на Жан Расин, в превод, между другото, на самия Волков. Специалната театрална сграда бе построена на брега на Волга след една година. 

Театр драмы имени Волкова, Ярославль, Россия, Европа
Снимка:  www.volkovteatr.ru
Източници: Уикипедия, bulgarian.ruvr.ru, redigo.ru.