Die Zeit: НАТО е като „старо куче”

Die Zeit: НАТО е като „старо куче”

Публикувано от:

НАТО е остарял военен алианс, чиито учения демонстрират, че той само „скърца и стене” и не представлява заплаха за никого, пише в коментар на германския вестник „Die Zeit”.

Авторът Йохан Битнер сравнява НАТО с овехтяла структура, което по някаква причина все още не е излязла от строя.

Според Битнер е „много любезно” от страна на кремълските военни експерти да наричат “заплаха” военните учения, проведени миналата седмица близо до границите на Русия. „Стонове и скърцане са единствените звуци, които НАТО издаваше по време на мащабните учения „Анаконда” в Полша”, констатира авторът.

Той задава въпроса защо този алианс въобще съществува още и се опитва да отговори, след като лично присъствал на ученията и разговарял с американския генерал Бен Ходжис. По-рано ген. Ходжис заяви, че на Русия ще са нужни от 36 до 60 часа, за да завладее балтийските републики.

Американският генерал дал да се разбере, че според него, някои държави прекалено на сериозно вземат „руската пропаганда”.

Йохан Битнер заключава, че маневрите в Полша не са били нещо повече от зрелище. Той посочва, че ген. Ходжис се утешавал, че все пак това са само учения и в реална ситуация, всичко ще стане „по-бързо и по-решително”.

Но ако алиансът демонстрира само недостатъци по време на маневри, какво може да се случи в истинска извънредна ситуация, пита риторично авторът.