Die Welt: САЩ не разбират как трябва да градят отношения с Русия и Китай

Die Welt: САЩ не разбират как трябва да градят отношения с Русия и Китай

Публикувано от:

Съединените щати губят авторитет, а правителството на САЩ само реагира на събитията, които се случват по света, но не чертае никакви цели, пише немското издание Die Welt, цитирано от РИА Новости, предаде “Руски дневник”.

Русия и САЩ винаги поддържат диалог помежду си, даже във времена на „студена война“, но в момента в американските власти отсъства стратегия за взаимодействие с такива държави като Русия и Китай, пише изданието.

„САЩ нямат ясна стратегия по отношение на Русия и Азия, те реагират само тактически на събитията в Близкия изток и Афганистан, без да имат ясна цел“, пише Die Welt като цитира думите на анализатора Антон Кордесман.

„САЩ вече не са единствената свръхдържава, независимо от огромното й влияние по света. Дава ли подобно влияние сериозна стратегия? Задкулисно някой управлява, използва и ограничава такава власт“, се казва в публикацията.

Военните операции на Буш-младши в Афганистан и Ирак удариха болезнено по бюджета на САЩ, правителството на Обама се старае да не забелязва последиците от тези близкоизточни кампании. В края на краищата, въпреки най-големия военен бюджет в света, САЩ имат най-ненадеждната система за отбрана, резюмира авторът на статията.