Die Presse: Русия възроди легендарната гвардейска танкова армия

Die Presse: Русия възроди легендарната гвардейска танкова армия

Публикувано от:

Русия възроди легендарната танкова армия, чиято цел е гарантиране сигурността на западните граници, пише австрийското издание Die Presse, цитирано от РИА Новости.

В началото на февруари Министерството на отбраната на Русия съобщи, че танковата бригада от Западния военен окръг е получила името Първа гвардейска танкова армия.

Тази армия „продължава традициите, заложени от времето на Втората световна война“, пише изданието.

Първата танкова армия е създадена през лятото на 1942 година, през 1943 година участва в Курската битка и в началото на 1944 година получава почетното звание „гвардейска“.

В края на войната армията стига до Берлин и участва във финалната битка срещу нацистка Германия. После е дислоцирана в ГДР с щаб в Дрезден и е разформирована през 1998 г. Възраждането на военната част започва през 2014 година.

Информацията за новата армия за момента не е много. Нейният щаб е разположен в Одинцово, а в състава й влизат 4-та гвардейска Таманска мотострелкова дизизия и редица бригади. Двете дивизии са едни от най-добрите в Русия.

Те са снабдени с танковете Т-80 и Т-72Б3.

Новата армия е първата от дълго време насам, която е наречена „танкова“, отбелязва изданието. Може да се предположи, че тя ще има около 500 танка. В състава само на Кантемировската дивизия по данни от 2010 година има около 300 танка, 300 БМП, 140 самоходни гаубици и системи за залпов огън, а също около 13 хиляди човека личен състав. „Ако прибавим Таманската дивизия, бригадите и спомагателните подразделения, се получават от 500 до  600 танка, 600-800 БМП, 300-400 единици полева артилерия и 35-50 хиляди човека личен състав“,  пише изданието.

До неотдавна Русия имаше недостатъчно войски в западно направление, откъдето, според руската военна доктрина, произлизат множество заплахи, твърди военният експерт генерал-лейтенант в оставка Юрий Неткачов. Според него, новата армия е призвана да служи като средство за сдържане. Създаването на нови танкови дивизии е факт и около Воронеж и Челябинск, пише изданието.

Очаква се, че на въоръжение в новите съединения ще постъпи танкът Т-14 с платформата „Армата“, който, както заявява Москва, превъзхожда всички западни аналози.

Някои страни от НАТО, в частност Франция и Великобритания, планират да модернизират своите танкове в отговор на „Армата“.