Die Presse: Петербургският форум ще разтопи леда в отношенията между Русия и Европа

Die Presse: Петербургският форум ще разтопи леда в отношенията между Русия и Европа

Публикувано от:

По отношение на антируските мерки ЕС е разделен както никога досега. Напълно възможно е наближаващият Петербургски икономически форум да успее да преобърне създалата се ситуация в полза на Москва, пише Die Presse.

Напоследък на европейските политици им се налага да избират между принципиалността и „прагматичния диалог“ с Русия. Балтийските страни и Полша се обявяват за строг курс, докато страни като Италия, Франция и Унгария не смятат този подход за правилен.

Немските предприемачи още отдавна призовават за отмяна на санкциите или поне за отслабването им. Миналата седмица, например, председателят на Източния комитет на немската икономика Волфганг Бюхел се обяви за началото на края на наказателните мерки, отбелязва изданието.

В създалите се обстоятелства присъствието на председателя на Еврокомисията Жан Клод Юнкер на Петербургския международен икономически форум е важен сигнал за затоплянето на отношенията с Русия.

За срещата ще пристигнат над 800 делегати от различни страни, сред които и италианският премиер Матео Ренци, подчертава авторът на публикацията. Фактът, че европейците ще отидат в Петербург сам по себе си е обнадеждаващ. И макар сега в Европа да проявяват сдържаност по отношение на Русия, предстоящият форум е напълно възможно да се превърне в събитие, което ще помогне за разтапяне на леда между ЕС и Москва, заключава изданието.