Der Spiegel: Фаталните грешки на новото правителство в Киев

Публикувано от:

Причините, поради които редица украински региони отказаха да признаят новото правителство в Киев, а в Киев голяма част от населението възприе Русия като свой защитник, трябва да се търсят във фаталните грешки на украинското правителство и Върховната Рада, пише в коментара си Уве Клусманн от немското списание „Шпигел”, цитиран от inopressa.ru.

Първата грешка е в това, че Радата, под натиска на дясно-радикални улични бойци, по странен начин „охраняващи я” отвън, отмени закона, гарантиращ статута на руския език на Изток и на Юг.

Втората грешка, според журналиста, е в неизпълнението от новото правителство на споразумението от 21 февруари, подписано, от една страна, от Арсений Яценюк, а от друга – от Франк-Валтер Щайнмайер, Радослав Сикорски и Лоран Фабиус. То предвиждаше създаването на „преходно правителство на националното единство”, в което по логиката трябваше да влязат представители на рускоезичните региони, представляващи повече от една трета от страната, но вместо тях министерските постове бяха заети от членове на екстремистката партия „Свобода”, прославящи войниците от дивизията на СС „Галичиина” и украинските колаборационисти, воювали на страната на нацистка Германия. Представителите на „Свобода” в състава на новия украински Министерски съвет получиха няколко министерски поста, длъжността вицепремиер и генерален прокурор – последната бе заета от съратник на лидера на партията Тягнибок Олег Махницки.

Освен това, според подписаното споразумение, новата власт в рамките на 48 часа трябваше да разоръжи всички незаконни въоръжени формирования от типа на „Десния сектор”, заставащ на позиция не само срещу Русия, но и срещу ЕС, но това не бе изпълнено.

В резултат на това, прави заключение Уве Клусманн, рускоезичното население на Крим се надигна срещу централната власт в Киев още преди Путин да издаде заповед на руските военни. Щайнмайер, Сикорски и Фабиус биха могли да изразят несъгласие с неизпълнението на споразумението, отбелязва авторът.

Източник: Der Spiegel