Counter Punch за руската «намеса»: Даже ако я има, САЩ «си получават заслуженото»

Counter Punch за руската «намеса»: Даже ако я има, САЩ «си получават заслуженото»

Публикувано от:

/Поглед.инфо/ Ако проверите всички факти, „намесата“ на Русия в изборите в САЩ изглежда много по-малко мащабна, отколкото някои медии в САЩ се опитват да я представят: скромната рекламна кампания във Facebook, която беше подкрепена от руска частна компания, едва ли ще повлияе на резултата от американските президентски избори, пише CounterPunch. Междувременно, дори ако това може да се счита за руска операция,” Вашингтон всъщност “си получава заслуженото”, тъй като Съединените щати многократно предприемат стъпки срещу Москва, които могат да се считат само за “актове на агресия”.

Русия – „или по-скоро не правителството на тази страна, а базираната там частна компания, която рекламира в Интернет“ – наистина е похарчила 100 000 долара за реклами във Facebook, за да повлияе на резултатите от изборите за 2016 г., пише CounterPunch. Наблюдателят на изданието обаче подчертава, че в крайна сметка само малка част от тази реклама се оказа политическа и дори това беше в полза на Доналд Тръмп и в полза на Хилари Клинтън – да не говорим за факта, че такъв скромен рекламен бюджет просто не може да играе роля в избори, в които са инвестирани $6,8 млрд. Всички тези обстоятелства обаче не оказват влияние върху настроението на отделни американски медии, които по-рано в продължение на три години ежедневно пишеха за „руския случай“, който завърши с „спукване на балона“, а сега предупреждават обществеността за че Русия ще повтори кампанията си и при новите президентски избори в САЩ през 2020.

Властите на страната изразяват подобно мнение: по-специално, в официално изявление, публикувано през ноември миналата година от ръководителите на специалните служби на администрацията на Тръмп, се казва, че „Русия, Китай, Иран и други отхвърлени страни ще се опитат да се намесят в процеса на гласуване или да повлияят на мнението на избирателите“ относно предстоящите избори, продължава наблюдателят на CounterPunch. В същото време, както отбелязва журналистът, „дори и да оставим настрана въпроса дали би било разумно да приемем думата на американското правителство – и не би било разумно – ако Русия се намеси в нашата политика, тогава ние сами си го поискахме“.

САЩ през цялата си история редовно са извършвали посегателства срещу Съветския съюз, нападат го, организират саботажи и подкопават авторитета на Москва, убеден е авторът. Според журналиста именно намесата на Вашингтон се превърна в един от основните фактори, довели до разпадането на СССР през 1991 г. – което означава, че руското правителство и дори политическата система на днешна Русия „може би дори не биха съществували, ако не беше САЩ“.

Представете си, че сте един от новоизпечените лидери на Русия веднага след Октомврийската революция от 1917г. Притесненията ви са дошли до гуша и със сигурност не се нуждаете от нашествието на десетки хиляди войници под ръководството на Съединените щати във вашата нова държава, в която има бъркотия и по-голямата част на която е в примитивно и обедняло състояние, пише авторът. – Но тези руски лидери са имали точно такава съдба. А им бяха необходими три години, за да изгонят войските ни. Това намирисва на малко повече намеса от страна на рекламата във Facebook.”

По време на Втората световна война САЩ и СССР се сражаваха заедно срещу Германия – обаче „безполезните американци“ „се мотаха“ в продължение на три дълги години, преди да отворят втори фронт, и „спокойно изчакаха съветските граждани да загиват с милиони“, се казва в материала на CounterPunch. Както каза в интервю през 1984 г. съветския военачалник и ветеран от Втората световна война Иван Кузовков, президентът на САЩ Франклин Рузвелт умишлено направи така, че тегобите и лишенията на войната да бъдат прехвърлени на гърба на съветския народ и се надяваше СССР да бъде ограбен до последно.

През 1962 г. американският президент Джон Ф. Кенеди „едва не доведе света до Трета Световна“, защото СССР разположи своите ракети в Куба, „на 90 мили от Флорида“, пише авторът. Междувременно, две години по-рано, Съветският съюз свали американския разузнавателен самолет U-2 и арестува пилота му Гери Пауърс – но въпреки факта, че това е „акт на агресия“ и студената война е в разгара си, Москва реши да си затвори очите за този инцидент, подчертава журналистът. „Можете ли да си представите какво би се случило, ако Русия направеше същото с нас?“, пише той.

През 1982 г. президентът на САЩ Роналд Рейгън даде съгласие за началото на операция на ЦРУ за взривяване на газопровод на съветска територия, се казва в доклада. „За да саботира доставките на газ за съветските градове, да лиши страната от чуждестранна валута, идваща от Запада и да навреди на нейната икономика, софтуерът за газопровода, който трябваше да контролира помпите, турбините и клапаните, беше програмиран така, че след достатъчно дълго време да даде грешка и да промени параметрите на скоростта на изпомпване на помпите и клапаните, така че налягането да се повиши до ниво, на което тръбите и заваръчните шевове на газопровода не биха могли да издържат.“, CounterPunch цитира спомени от тази операция като бивш член на Съвета за сигурност на САЩ при Рейгън. Операцията доведе до икономически щети, голяма вреда за околната среда, както и до „най-голямата неядрена експлозия, която може да се наблюдава от космоса“, се казва в статията. „Унищожаването на газопровод, подобен на Трансалясксия нефтен тръбопровод, е малко по-зрелищно от публикуването на електронната кореспонденция на Националния комитет на Демократическата партия. Просто няма доказателства, че тази публикация е била организирана от Москва.“, иронизира наблюдателят на CounterPunch.

През 1983 г. над североизточната част на СССР беше свален лайнер на авиокомпанията Korean Airlines, който изключи транспондера си и не се подчини на изискванията на съветските военни да напусне забранената зона на въздушното пространство на страната, разказва авторът. Корейският самолет проникна дълбоко в съветската територия, прелетя 587 км по протежението й, което “се превърна в световен рекорд сред “заблудилите се” самолети”, подчертава той. Според журналиста, въпреки че това вероятно не е известно, като се имат предвид тесните връзки, съществували между Южна Корея и САЩ по това време, авиокомпанията най-вероятно се е съгласила да инсталира шпионски камери с висока резолюция на борда на самолета – „и рискува живота на пътниците с надеждата, че руснаците няма да стрелят в граждански самолет.”

Междувременно администрацията на Рейгън организира поредния акт на „икономически саботаж“ срещу Москва: знаейки, че основните стоки за износ на СССР са нефт и газ, Вашингтон убеждава Саудитска Арабия да увеличи производството на „черно злато“, в резултат на което съветската икономика влезе в „свредел“, докато на Рияд помогнаха да се избегне подобна съдба за сметка на американските данъкоплатци, разказва авторът. „Ако Русия умишлено би провокирала финансовата криза през 2008-2009 г., само за да ни размърда, ние бихме приели това като акт на агресия“, убеден е журналистът.

Накрая, през 1991 г., САЩ „постигнаха своето“ – СССР се разпадна, а Русия „премина към пазарен капитализъм“, пише авторът. „На теория американците е трябвало да протегнат ръка за помощ“, се казва в статията. „И те изпратиха пари – под формата на подкуп за мъничка шепа бивши функционери, в обкръжението на първия постсъветски президент на Русия Борис Елцин, от която скоро израства нова класа на жестоки олигарси. Обикновените руснаци не получиха нищо. Според различни оценки, в резултат на краха на социалистическата система и бездействието на международната общност, от глад и други нещастия загиват от 2,5 до 3 милиона руснаци.” „Ето какво е намеса! Американците с всички сили се опитваха да унищожат СССР и когато успяха, когато намесата им ще бъде правилната и необходима стъпка, те оставиха Русия да умира“, възмутен е наблюдателят на CounterPunch.

В крайна сметка загрижеността на САЩ за намесата на Москва в американската политика изглежда или е „психологическа проекция“ или „награда за заслуги“, заключава журналистът.

Превод: М.Желязкова

Изтоочник:

https://pogled.info/svetoven/Counter-Punch-za-ruskata-namesa-dazhe-ako-ya-ima-sasht-si-poluchavat-zasluzhenoto.112674?fbclid=IwAR0gpB8W6rsWO54p