The Brookings: Европа ще продължи да разчита на руския газ

The Brookings: Европа ще продължи да разчита на руския газ

Публикувано от:

При липса на кардинални промени в политиката на ЕС и Русия, европейският енергиен сектор ще продължи да разчита на руския природен газ, който до 2030 г. ще заема значителен дял в структурата на европейския енергиен баланс, казва пред РИА „Новости” експертът от The Brookings Institution във Вашингтон Тим Боерсма.

Изследване на института е показва, че руският природен газ ще остане силно конкурентоспособен в Европа до 2030 г., при което се очаква и ръст на производството на втечнен природен газ.

„Анализът показва, че структурата на енергийния баланс на Европа не е претърпяла няма трансформация. Предполагаме, че делът на руския газ в европейския енергиен баланс ще бъде значителен”, заявява Боерсма, но обелязва, че въпреки оценките на експертите от института, възможността за промяна в политиката не трябва да бъде пренебрегвана.

Според изследването, ако Русия въведе забрана на транзита на газ през Украйна, потреблението на газ ще се съкрати с 6%, но това няма да се случи равномерно.

Според експертите, при такъв вариант Австрия, България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Словакия може да съкратят потреблението на руски газ с 50 до 100%, а в страни като Чехия, Румъния и Словения съкращението може да възлезе на 20 до 50%.