Bloomberg View: Берлин спазва санкциите срещу Русия само на думи

Bloomberg View: Берлин спазва санкциите срещу Русия само на думи

Публикувано от:

Германия сплоти Европа за подкрепа на санкциите срещу Русия, но самата тя не ги спазва усърдно, пише анализаторът на Bloomberg Леонид Бершидски, цитиран от РИА Новости.

САЩ заподозряха Deutsche Bank в нарушаване на режима на санкциите против Русия, но немските власти не бързат да разследват обвиненията. Правителството на ФРГ не реагира и на информацията, че руска компания с 65% акции на Siemens е сключила договор за производство на газови турбини за кримски електростанции – договорът формално не нарушава санкциите, но противоречи на техния дух.

Авторът на публикацията припомня проекта „Северен поток-2”, който „противоречи на духа на енергийните правила на ЕС, насочени към диверсификация на доставките на енергийни ресурси. Ангела Меркел настоява, че проектът за газопровода е частна комерческа инициатива, а Германия се нуждае от повече природен газ, за да се откаже от въглищата и да изпълни плана към преминаване на екологични чисти източници на енергия.

Някои европейски политици като италианския премиер Матео Ренци обвиняват Германия в лицемерие. Санкциите обаче са изключително политическо изявление, твърди Бершидски.

„Чисто икономическите санкции тази година са допринесли не повече от 10% в спада на руската икономика, което съставлява около 0,3% от БВП. Те ограничиха възможността на руските банки и компании по участие на външни пазари. В резултат обаче те изплатиха своите дългове в долари и евро, което само подобри тяхното финансово здраве. Нямаше никакъв друг забележим ефект”, пише журналистът.

Санкциите бяха идея на САЩ и Белият дом хареса подкрепата на Меркел”, отбелязва авторът. Санкциите срещу Русия позволиха на съюзниците на САЩ да застанат в единен фронт. Изгодите от тази стъпка вече са извлечени и „да се принуждават немските компании да плащат за тях е непрактично”.