Bloomberg: Русия се превърна в доминираща сила в Сирия

Bloomberg: Русия се превърна в доминираща сила в Сирия

Публикувано от:

Съдбата на примирието в Сирия зависи от Русия, счита анализаторът на портала Bloomberg View Марк Чемпиън.

„От кога Русия, а не САЩ, започнаха да играят решаваща роля във всяка част на Близкия изток? От този момент. Условията за прекратяване на огъня показаха безпомощността на Вашингтон в Сирия”, счита анализаторът.

Според събеседника на Чемпиън – ръководителя на руския Съвет по външна и отбранителна политика политолога Фьодор Лукянов, ключов момент в сирийската кампания за Москва е ситуацията с Алепо.

„Това е изключително важен момент, както за бъдещата стабилност на Сирия, така и да Русия, за която е важно да покаже, че операцията е имала смисъл. Ефектно събитие с мащаба на връщането на Алепо би помогнало да покаже това“, цитира Чемпиън думите на политолога.

Лукянов се съмнява, че договореностите за прекратяване на огъня в Сирия ще бъдат изпълнени, обаче споразуменията, макар и обречени, могат да бъдат „реанимирани” след няколко опита за съгласуване на условията за примирие, както стана в Босна и донякъде с Украйна.

Ако огънят не спре, докато не падне Алепо, възниква въпросът: какво ще стане с превзетия град, реторично пита Марк Чемпиън. Логична е намесата на Турция, но придвижването на кюрдите и сирийските правителствени войски ще лишат Турция от контрол над границата и ще се оформи „кюрдска протодържава” в този регион.

Превземането на Алепо може сериозно да повлияе на сирийската криза – това не само ще стане символ на успеха на кампанията на Москва, но и ще направи нееднозначна оценката на западните страни относно действията на Москва в Сирия, добавя Марк Чемпииън. Освен това контрола над напуснатите от терористите територии ще го получи Башар Асад, а не подкрепяните от САЩ и Турция въстаници.

„Проблемът на Кери, САЩ и техните съюзници е в това, че всички козове са в ръцете на Путин. Русия може и да не бъде доминираща сила в целия Близък изток, но тя несъмнено е такава в Сирия”, обобщава анализаторът.