Bloomberg: Русия изненадващо се възстановява, въпреки санкциите

Bloomberg: Русия изненадващо се възстановява, въпреки санкциите

Публикувано от:

Ценните книжа в Русия носят по-голяма печалба, отколкото другаде

Световните инвеститори считат, че за изненада руските корпорации продължават уверено да вървят по пътя на възстановяването, пише Bloomberg. Нанесените санкции по отношение на Русия наистина са нанесли удар по руския бизнес през 2014 г. Картината обаче сега се променя.

През 2015 г. световните инвеститори започнаха да се отнасят към Русия значително по-благосклонно, отколкото преди година. Ситуацията с рублата, подчертава Bloomberg, постепенно се подобрява. Колебанията в нейния курс намаляха и то в по-голяма степен, отколкото от курсовете на всяка от 30 най-търгувани валути.

През тази година инвеститорите, вложили средства в рублеви държавни ценни книжа, получиха печалба, еквивалентна на 7% в долари, докато вложените пари в държавни облигации в други развиващи се пазари през 2015 г. са загубили 1,1%.

Ситуацията изглежда още по-благоприятна с притежаващите облигации от руски компании. През 2015 г. тяхната съвкупна доходност е 7,3%, което е най-значителното нарастване на индекса на корпоративните облигации на развиващите се пазари.

Бизнесът, пише Bloomberg, също се възстановява. Например 78% от руските компании, влизащи в индекса ББВБ, демонстрираха по-голям ръст в продажбите, отколкото аналогични компании в света, независимо че според Bloomberg акциите на тези руски компании изостават от своите международни конкуренти.

Ако пък се оценява рентабилността на руските компании по EBITDA, то по сравнение с компаниите, включени в индекса MSCI Emerging Market, то е очевидно, че от индекса ММВБ те са най-доходните.