Bloomberg: Путин и опълченците спечелиха

Bloomberg: Путин и опълченците спечелиха

Публикувано от:

Президентът на Русия и опълчението на Новорусия се представиха блестящо, смята американското списание Bloomberg.

Журналистите на Bloomberg обобщиха резултатите от войната в Донбас. „Владимир Путин се оказа победител в този конфликт. До голяма степен успехът се дължи на добре доказали себе си нередовни силови формирования от доброволци от Донбас и ОНД“, смята списанието.

В статията особено се акцентира на факта, че опълчението е успяло да спечели въпреки, че украинските сили превъзхождат по количество на жива сила и военна техника.

„Киевските власти ги обявиха за терористи и бандити, но въпреки това местното население им оказа огромна помощ. Очевидно е, че на местните жители проруската позиция на опълченците е по-близка, за разлика от интеграцията в ЕС. Киевските сили, контролирани от САЩ задействаха механизма на насилието, а жителите на Донбас го спряха“, отбеляза Bloomberg.

„Това, че военната кампания трябва да бъде незабавно свита стана ясно в края на август, когато западните политици и медии повече не можеха да крият поредица от унизителни поражения на украинската армия. И веднага след това „кръстоносния поход“ на Киев срещу Източна Украйна бе заменен с предложеното от руската страна примирие (Минския протокол за прекратяване на огъня, подписан на 5-ти септември). В това споразумение също така се посочва легитимирането на правителствата на Донецка и Луганска народни републики. Техните представители подписаха протокола заедно с правителството на Украйна, Русия и ОССЕ.

След срещата в Минск, настоящият президент на Украйна Петро Порошенко замина за Вашингтон, но там, въпреки овациите той получи отказ. В резултат на всичко това, руският президент Владимир Путин успя да накара украинските власти да приемат примирието. Умело маневрирайки и използвайки „газовия въпрос“, Путин принуди Порошенко да се съгласи с фактическата и правната загуба на контрол върху Донбас през следващите три години.

При това, Путин успя да принуди НАТО да откаже на Украйна статут на основен съюзник. Това е феноменален успех“, смятат американските журналисти.

Тази статия на Bloomberg предизвика особен интерес, тъй като е излязла именно в САЩ, които организираха украинския конфликт. Материалът на американското списание може смело да се нарече „епитафия на изгубената война“.