Asia Times: Путин намира съюзници в целия Близък изток

Asia Times: Путин намира съюзници в целия Близък изток

Публикувано от:

След месец всекидневни въздушни удари Русия започва да разкрива своите стратегически намерения в Сирия. В новия кръг от преговори във Виена за политическо решаване на сирийския конфликт Русия ще играе главната роля.

Нараства убедеността на дипломати, политици от Запада и Близкия изток, че Русия има по-големи шансове от другите, че ще приключи успешно сирийския конфликт, счита хонконгското издание Asia Times.

На практика само Русия може да контролира политическия процес за решаване на конфликта, обаче нейното влияние в Близкия изток не се ограничава със Сирия. Докато администрацията на Барак Обама е пасивна, Русия усилва своето влияние и сключва съюзи с всеки ключов играч на регионалната сцена.

Израел също призна влиянието на Русия в региона – президентът Бенямин Нетаняху се договори с Путин за координация на действията в Сирия между военните от двете страни за избягване на конфликтни ситуации.

Ирак също показва разположението си към Русия. „Иракското правителство видимо счита, че няма да получи адекватна помощ от страна на САЩ и ЕС в борбата с ИД. Затова Багдад се обърна за подкрепа към Москва.

Изданието отбелязва, че и Египет поддържа действията на Русия, дори сключи договор за доставка на въоръжение на стойност 5 млрд. долара.

Гражданската война в Сирия рязко подобри връзките между Русия и Иран, което може да заложи основата на здрави руско-ирански връзки.

Нарасналото влияние на Русия „довежда до ярост” Турция и Саудитска Арабия, тъй като усложнява техните стратегически цели. „Турция обаче се нуждае от Русия много повече, отколкото Русия от Турция. Ердоган прекрасно осъзнава, че руснаците трябва да поддържат кюрдите в Сирия, за да стане нищожно стратегическото положение на Анкара. Критиката към РФ откъм Саудитска Арабия също замлъкна, тъй като те се надяват на компромис с Русия”, се казва в публикацията.