AirPano.ru стартира виртуална обиколка по градовете на Златния пръстен

AirPano.ru стартира виртуална обиколка по градовете на Златния пръстен

Публикувано от:

«На 5 ноември фотопроектът AirPano.ru при финансова подкрепа на Руското географско дружество стартира виртуална обиколка от 18 сферични програми, заснети над град Суздал от височина на птичи поглед. В продължение на няколко месеца в сайта на проекта ще бъдат публикувани 8 виртуални обиколки, посветени на градове от Златния пръстен на Русия», съобщи координаторът и фотографът на AirPano.ru Сергей Семьонов.

Първото виртуално пътешествие предлага на зрителите да разгледат най-красивите забележителности на Суздал (древен руски град) от най-необикновени ракурси. Хората ще могат да се насладят на красотата на старинния град, без да се налага да излизат от вкъщи. Напомняме, че Суздал е перлата на Златния пръстен на Русия.
„Храмът на „Рождество Христово” в Суздалския Кремъл, Илиинската църква, Спасо-Етимиев манастир, Търговските улици, Свято-Покровския девически манастир и музеят на дърводелските занаяти, са само малка част от забележителностите на Суздал, представени посредством сферични панорами”, отбеляза Семьонов.
По думите му, сферичните панорами се отличават от обикновените фотографски теми. Зрителят има възможност сам да избира посоките и местата за разглеждане, може да сменя ъгъла и да отдалечава отделни участъци на панорамата.
„Технологията е такава, че гледайки на голям монитор в зрителя се създава впечатление за реалност, сякаш присъства във въздуха над мястото, което разглежда. Уникалността на виртуалния проект се състои преди всичко в това, че досега в интернет пространството не е имало такъв интернет-портал с въздушни сферични панорами на Златния пръстен на Русия, които да покриват всички основни забележителности на 8-те руски старинни града, влизащи в неговия състав с толкова високо качество и резолюция на фотосите”, разказа още Семьонов.
AirPano е проект, създаден с нестопанска цел от група руски фотографи-любители, специализирани в панорамното снимане от височина. Снимките се правят буквално във въздуха. Също така, на сайта на проекта са представени над 2000 панорами, направени във въздуха на множество известни точки на Земята: Северният полюс, Антарктида, Еверест, най-големите световни столици, а също най-значимите обекти под защитата на ЮНЕСКО. Присъстват и снимки, заснети от стратосферата.

Златният пръстен на Русия е съвкупност от средновековни селища в Централна Русия, на североизток от Москва, столицата на страната.
Обхваща градове от Североизточна Рус. В миналото районът е известен под името Залесие. Тези старинни градове, играли значителна роля в развитието на Руската православна църква, пазят спомени за повечето от най-важните събития от руската история. Те са сред най-живописните селища в Русия и ярко представят нейната архитектура тип луковична глава. Наричани са музеи на открито, заради уникалните паметници на руската архитектура от XII – XVIII век в тях като крепости тип „кремъл“, манастири, катедрали и църкви. Някои от селищата са центрове на съхранени оригинални народни занаяти. Основният състав на Златния пръстен включва 8 града:
Сергиев Посад (б. Загорск), Переславъл Залески, Ростов (б. Ростов Велики), Ярославъл, Кострома, Иваново, Суздал, Владимир.
Освен тях в групата често се включват следните селища: Александров, посьолок Боголюбово, Гороховец, Гус Хрустални, Калязин,с. Кидекша, Москва,Муром, сгт. Палех, Пльос, Рибинск, Тутаев, Углич, Юриев Полски.