AgoraFox: Путин ще постави Запада в шах и мат

AgoraFox: Путин ще постави Запада в шах и мат

Публикувано от:

Руският президент Владимир Путин готви нови закони срещу Запада, които ще позволят на Москва да си върни всичко, загубено заради западните санкции и „американските манипулации с цените на петрола“. Това е мнението на автора на статия за френското издание AgoraVox, цитирана от “Руски дневник”.

Антисанкционната стратегия на Путин предвижда продажба на нефт срещу чисто злато, което в бъдеще ще му осигури икономическа победа, се посочва в материала. В същото време обаче икономическите маневри на руския президент носят на Запада опасност ако не от икономически крах, то поне от продължителна депресия, допълва той.

За разглеждане в Държавната дума Путин внесе „един от най-опасните закони в съвременната история на Русия“. Според статията, ако бъде утвърден, той ще създаде „най-ужасния икономически циклон“, с който се е сблъсквал някога Западът. Документът задължава всички руски фирми (държавни и частни) незабавно да престанат да изплащат заемите си, възлизащи общо на над $700 млрд., към банки на държави, въвели санкции срещу Русия, както и към такива, които имат филиали в тези страни, пояснява изданието.

Въпросната законодателна инициатива ще позволи на Русия да си върне парите, загубени в резултат на „западните манипулации на световните цени на петрола“ и „нападението над рублата“. Под „западни манипулации“ AgoraVox разбира „наводняването на международния пазар с над 5 млн. излишни барела петрол на ден“, което стори Саудитска Арабия, и манипулациите на Нюйорската стокова борса с цел да се постигне спад на петролните цени.

Путин бе „принуден“ да внесе законопроекта в Държавната дума заради „мрачния доклад“ на руския министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев и тревожните прогнози на британски експерти, които предрекоха, че цената на барел петрол ще падне до $10, посочва AgoraVox.

Междувременно, отбелязва изданието, разглеждането на законопроекта в руския парламент съвпадна с откриването на Международната борса за стоки и суровини в Санкт Петербург, която трябва да изведе Русия от международната система на американските петродолари и да я отърве от „американската хегемония“, лишавайки САЩ от „способността да финансират своите войни“ за чужда сметка, допълва авторът.

В очакване на краха на петродоларовата система Путин продава нефт и газ срещу физическо злато. От октомври до декември 2014 г. Русия е придобила 55 тона от ценния метал, което е повече от обема на покупките на цялата банкова система, взети заедно. В средносрочен план Русия само ще спечели от тази стратегия, убеден е журналистът, дори и сега страната да търпи загуби.

„Тази блестяща икономическа комбинация на Путин постави Запада начело със САЩ в положението на змей, който агресивно си хапе опашката“, пише в материала.