Руската църква в Княжево отвори врати

Архимандрит Филип благодари от амвона на журналисти, дете на годинка и дядо на 95 взеха причастие

Храмът „Св. Пантелеймон“, по-известен като руската църква в Княжево, отново отвори врати вчера. Над 50 души се събраха в малката църквичка на тържествена божествена литургия, отслужена от архимандрит Филип (Василцев), настоятеля на руската църква у нас, от отец  Димитър и клирика на Българската православна църква архимандрит Теофан (Диновски). Неделната служба бе истински празник за миряните, тъй като месец вратите на храма бяха неправомерно затворени. На 6 януари „Стандарт“ първи алармира за затварянето на храма. Тогава чиновник развали празника и вярващите, които искаха да честват Бъдни вечер и Рождество в църквата „Св. Пантелеймон“ в Княжево. Директорът на дома за хора с деменция Румен Младенов, в чийто двор е храмът, забрани службите, използвайки като повод грипната епидемия. Проверка на „Стандарт“ доказа, че доводите му са били неоснователни. За отварянето на храма голяма бе заслугата и на Протосингела от Софийската митрополия, ставрофорния свещеник Ангел Ангелов, който след публикацията на „Стандарт“ направи пътека до общината.
В своята проповед архимандрит Филип благодари от амвона на „Стандарт“, всички в храма изказаха своята огромна благодарност и на кмета на София Йорданка Фандъкова и директора на социално подпомагане към Столична община Албена Атанасова.
Много от дошлите взеха светото причастие. Сред тях бяха дете на годинка и най-старият посетител на храма – 95-годишният Петко Петков, потомък на белогвардейците. Той чете Светото Евангелие.
Автор: Оля АЛ-АХМЕД , Стандарт

Фото: Оля АЛ-АХМЕД