90 на сто от жертвите на американските дронове са цивилни

90 на сто от жертвите на американските дронове са цивилни

Публикувано от:

За пет месеца, управляваните дистанционно оръжия са пропуснали 90 на сто от мишените си в Афганистан и Йемен, твърди американският сайт за разследвания “The Intercept”, който разполага с класифицирани документи, публикува glasove.com.

Ударите с дронове не са толкова ефикасни, колкото твърдят властите. Ако се вярва на разкритията на американския информационен сайт The Intercept, цивилните жертви на тези удари се подценяват от американската администрация.

В досие, озаглавено “Машината за убиване”, сайтът, основан от създателя на eBay, публикува серия от секретни документи, които са му били предоставени от служител на американското разузнаване. Тези документи показват, че по време на операцията Haymaker (“съкрушителен удар”) в Североизточен Афганистан, между януари 2012 и февруари 2013 г., ударите с дронове на американските специални сили са убили повече от 200 души, като само 35 от тях са били предварително набелязаните мишени. В продължение на пет месеца, по време на тази операция, 90 на сто от убитите не са били мишените на ударите, според The Intercept.

Документите показват също, че американските военни са поставили тези жертви в статистиките си за “врагове, убити по време на бой”. Според служителя на разузнаването, цитиран от The Intercept, този начин на определяне на всички жертви мъже като вражески бойци е “лудост”. “Но ние сме свикнали с това. Разузнавателните агенции, JSOC (американските специални сили, които извършват ударите), ЦРУ (което също нанася удари с дронове), и всички онези, които помагат и подкрепят тези програми, нямат проблем с това”, добавя източникът.

“Възможно най-прозрачният президент за антитерористичните операции”

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви тази седмица, в рамките на разследването на The Intercept, че президентът Обама се опитва да бъде “възможно най-прозрачен за антитерористичните операции” по света. “И фактът, че тези операции отиват много далеч, за да избегнат цивилните жертви, добави говорителят, е доста поразителен контраст с организации, като тази на талибаните, която ясно провеждат операции срещу невинни цивилни в координирана стратегия, за да разпалят насилие и размирици”.

В своето задълбочено разследване, The Intercept описва подробно механизмите в процеса на взимане на решения от бюрократичната машина, предшестващо унищожаването чрез дрон. Сайтът представя и “бейзболните карти”, създадени от служители от разузнаването, по модела на картите, които си разменят спортните фенове с любимите си играчи.

Портрет на мишената, заплахата, която представлява за САЩ, връзките й с други екстремисти, са комбинирани с разузнавателна информация в досие, което пътува до кабинета на президента Обама, за да даде разрешение за удара. Процесът по даването на разрешение от президента отнема средно 58 дни, според документа, цитиран от The Intercept. Впоследствие дадената зелена светлина е валидна за 60 дни.

Превод от френски: Галя Дачкова /”Фигаро”/.