9 май ще се чества в над 37 града в България

9 май ще се чества в над 37 града в България

Публикувано от:

Мащабни чествания в България ще има за 9 май, съобщават руския информационен център и посолството на Русия в Москва. Денят на победата на фашистка Германия е най-големият руски национален празник.

По улиците на 37 града в България ще мине Безсмъртният полк на потомците на Великата отечествена война на 9 май. Шествието се проведе за първи път у нас миналата година, само година след първото му провеждане в Москва. Участниците в шествието почитат паметта на роднина, който по някакъв начин е взел участие във Втората световна война, бил е ветеран от армията, партизанин, концлагерист и т.н. В София шествието ще тръгне от паметника на Незнайния воин към паметника на Съветската армия, а такива ще има дори в Самоков, Петрич и Бяла.

В София ще има и голям празничен концерт на 9 май.

Честванията на Деня на победата започват още от първи май, като голяма част от тях са културна програма. На 3 май ще има концерт в Руския информационен център в София, на 7 май в Полски Тръмбеш ще има фестивал на руската песен, а на 8-9 ще има прояви в Руските клубове в цялата страна.