86 % от руснаците сигурни, че армията ще успее да ги защити в случай на заплаха

86 % от руснаците сигурни, че армията ще успее да ги защити в случай на заплаха

Публикувано от:

Руската армия ще може да защити страната в случай на военна заплаха, убедени са 86 % от руските граждани. Това показва проучване, проведено от Руския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), предаде РИА Новости.

„Боеспособността на руските войски сънародниците ни оценяват изключително високо. Болшинството от руснаците (86%) са сигурни, че в случай на военна заплаха, армията ще може да ни защити. Обратното мнение споделят едва 10 % от допитаните (от 2013 г. този процент е намалял 2,5 пъти – от 25%)“, се казва в доклада на ВЦИОМ, публикуван в четвъртък.

„Голяма част от руснаците възприемат армията като институция за защита от външни заплахи. Всеки трети (34%) счита, че изпълнявайки отбранителната си функция, тя не влияе върху другите сфери на живота. Всеки пети (20%) определя за нейна основна задача защитата от външни заплахи, но при това вижда определено влияние върху обществото“, се казва още в доклада.

В проучването са участвали 1600 души в 130 населени места в 46 области в Русия. Резултатите от изследването са представени на кръгла маса в рамките на Международния военно-технически форум „Армия-2015“.