76 % от руснаците определят себе си като щастливи

76 % от руснаците определят себе си като щастливи

Публикувано от:

76 на сто от руските граждани определят себе си като „напълно щастливи”. Радостта им на първо място се дължи на семейството и роднините. Това показват резултатите от проучването, проведено от Общоруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ) на 15-16 ноември сред 1,6 хил. души в 132 населени места. Изследването показа, че едва 17 на сто от руснаците се смятат за „нещастни”.

Младежите (88% от анкетираните на възраст от 18 до 24 години) и студентите (86%) се изказват за душевното си състояние по-положително в сравнение с  хората в пенсионна възраст (64 %) и необразованите граждани.

Радост на руските граждани им доставят най-вече семейството и роднините (40 % от анкетираните). За 14 на сто от гражданите чувството за щастие е свързано с това, че са здрави те и техните близки. „Аз имам всичко, което ми е необходимо, за да съм щастлив”, казват 12 на сто от анкетираните. Всеки десети свързва благоденствието си с наличието на работа. Забележително по-рядко сгрява душата на руския гражданин високата заплата (4%) и наличието на жилище (4%).

Да се живее в мирно време е щастие, считат 3 % от участниците в допитването, за 2 % е крайно важно усещането за стабилност. За някои са достатъчни просто младостта (1%), оптимизма (1%) и верните приятели (1%).

Нещастието руските граждани свързват преди всичко с бедността и ниския жизнен стандарт (17%). Болестите и лошото самочувствие огорчават 9 % от анкетираните. Останалите се оплакват от наличие на проблеми: лични (5%), семейни (3%) или самота (3%).