7 палеонтологични находки в московското метро

7 палеонтологични находки в московското метро

Публикувано от:

Московското метро е на 78 години, а вкаменелостите в метрото са на повече от 70 милиона години.

Московското метро е не само история и архитектура. То е истински палеонтологичен музей. В станциите, върху стените и колоните, облицовани с варовик или мрамор, може да се видят вкаменели обитатели от древните морета. Размерите им са от няколко сантиметра до половин метър. Важното е да се знае, къде и какво да се търси.

1 Наутилусът на станция “Добрининская”

metro 2

Прекрасният наутилус е един от най-добрите образци, намерени в метрото в облицовка от червен мрамор. Черупката на този наутилус е била разрязана на две половини. Не всички вкаменели черупки имат този късмет: на много станции се виждат наутилуси и амонити, срязани напряко на черупката, разрязани между две плочи, обърнати или смачкани от геоложките процеси.

2 Амонитът на станция “Комсомолская”

metro 3

На тази станция вкаменелостите се намират в червения мрамор, с който е облицован коридорът, водещ към Ярославската гара. По свяка вероятност тези вкаменелости са от юрския период на мезозойската ера. Този образец е красив и интересен. Освен това е доста голям, спрямо много други вкаменели черупки в метрото.

3 Морските лилии на станция “Комсомолская”

metro 4

На станция Комсомолска може да се видят много неща. Това е морска лилия от рода пентакринус. По-точно, те са няколко. Вижда се, че различните лилии имат различни форми на сегментите. Но всички те са кръгли, петоъгълни, с формата на звезда или цвете. Имат симетрия, свойствена за иглокожите. Наоколо са разпръснати фрагменти от иглокожи – остатъци от ръце на морски лилии или игли на морски таралежи.

4 Коремоногото от станция “Красная Пресня”

metro 5

Някога това е било коремоного в черупка, днес е в колона на станцията. Малък, но ярък върху тъмночервения фон. Около милото коремоного в долната част на снимката може да бъдат видени черупки, които е трудно да се определи, на кои същества принадлежат.

5 Коремоногото на станция “Курская”

metro 6

Коремоногото мекотело е в стената на коридора, съединяващ двете станции “Курская”. Черупката е разрязана почти на половина и е частично запълнена с вкаменели седименти. Вижда се, че черупката е обърната спрямо положението, в което се е вкаменила. Коремоногите мекотели не са най-разпрастраненият вид вкаменелости в метрото. Затова тази добре съхранена черупка е доста интересна. Над нея се виждат “прозрачната” черупка на малко коремоного и фрагмент от морска лилия.

6 Великолепното семейство на станция “Красноселская”

metro 7

Великолепна колония от корали върху една от колоните на станцията. Коралите, сами или на колонии, често се срещат на станцията. Но този образец впечатлява със своите размер и красота. Дори не се е поместил върху колоната. По всяка вероятност коралът е бил 1,5 пъти по-голям.

7 Гъбите на станция “Арбат”

metro 8

На тази снимка е гъба от клас Demospongia или Hexactinellida. Интересното е, че в друга част на тази зала има още един срез от същата гъба. Възможно е и на други станции да има срезове от тази вкаменелост.

Благодарим на http://www.paleometro.ru, че вече няма да ни е скучно в метрото.

Источник: 7 палеонтологических находок в московском метро

© Русская Семерка russian7.ru