65 хил. украински бежанци пребивават на територията на Русия

65 хил. украински бежанци пребивават на територията на Русия

Публикувано от:

На територията на Русия към днешна дата пребивават 65 хил. бежанци от регионите в Югоизточна Украйна, като почти една трета от тях са деца. Това съобщи вицепремиерът на Русия Олга Голодец, предаде РИА Новости.

„Сега на територията на Руската федерация пребивават 65 хил. души от районите в Югоизточна Украйна”, заяви Голодец, като уточни, че 20 763 от тях са деца.

Руският вицепремиер заяви също, че част от украинските жители, пребиваващи на територията на Русия, сега оформят документите си за получаването на руско гражданство, а останалите имат статус на временно пребиваващи на територията на РФ. Потокът от бежанци от югоизточните региони на Украйна нарасна чувствително през юни на фона на продължаващите военни действия между привържениците на независимостта на Донбас и киевските власти.

Както бе съобщено по-рано, само в граничната Ростовска област в Русия всеки ден преминават хиляди украински граждани, част от които остава в региона.

В приема на бежанци са задействани 26 от 85 руски региони, предимно в Централния федерален окръг. По последни данни, във временните пунктове за настаняване пребивават почти 18 хил. украински жители, избягали от войната в родината си.