6 любопитни факта за руския външен министър Сергей Лавров

6 любопитни факта за руския външен министър Сергей Лавров

Публикувано от:

Външният министър на Русия Сергей Лавров е известен не само като харизматичен политик, но и като любящ баща, активен футболен фен и човек със завидно чувство за хумор, пише Sputnik, цитиран от fbr.bg.

В интервю за руския вестник „Комсомолская правда”, той споделя отношението си към спорта, спомня си за своето детство и обсъжда още много други неща.

Ето и някои от неговите размисли по различни въпроси – от смущаващия инцидент с „горещия микрофон” до отношението му към пушенето.

Пушенето

Лавров вярва, че руските закони против тютюнопушенето са прекалено строги*. Според него те  са отишли малко по-далеч, „сравнени с Европейските” и тези в някои други страни.

Министърът вярва, че тези закони могат да бъдат променени.

„Съществуват много начини да се наслаждаваш на този , естествено, лош навик, без да създаваш проблеми на близко стоящите непушачи и смятам, че все пак е необходимо това да бъде заложено в нашите закони,” казва Лавров.

За детството му

Лавров признава, че родителите му никога не са го наказвали прекалено строго. В отговор на въпроса какво писмо би изпратил на себе си като дете, той казва следното:

„Сергей, предстои ти интересен живот.”

Навиците му за спане и предпочитанията за храна

Някои журналисти питат Лавров дали успява да се наспи заради тежкия му график и постоянните полети.

„Спя нощем, винаги се опитвам да живея според времето в страната, която посещавам и според часовата ѝ зона.”

„Ако сте в страна с автентична кухня, определено трябва да опитате националните ястия, независимо дали сте в Китай, Япония, Италия или Унгария. Така че, мога да ям всичко.”

За поетичния си талант

Сергей Лавров е автор на химна на Московския държавен институт за международни отношения. Преди назначението си, той много обичал поезията и пишел поеми за рождените дни на своите приятели и други събития. Но след поемането на Външното министерство, постепенно той се отказал от хобито си.

„Предполагам, че в момента просто имам по-малко време,” признава той.

За любимия си спорт

Руският външен министър казва, че любимите му спортове са футболът и канукаякът. Той самият е играл футбол няколко пъти, например по време на откриването на всенародната руска футболна лига.

В допълнение Лавров споделя, че е фен на футболния отбор на Москва „Спартак”. Той редовно коментира мачовете и изказва предложения кой трябва да стане треньор на отбора.

За инцидента с горещия микрофон

По време на пресконференция, след преговори с представители от Саудитска Арабия, той коментирал поведението на журналистите в залата, използвайки неприлична дума, която останала почти нечута, но все пак можело да бъде прочета по устните му (може да бъде преведена като „тъпаци”). След този инцидент фразата стана много популярна в интернет пространството.

„Е, съжалявам, но не съм първия човек казал нещо, мислейки си, че микрофонът е изключен. Камерън го е правил, после и Обама. Между другото, в неговия случай беше по въпрос, свързан с противоракетната отбрана,” казва Лавров.

*Законът е приет на 1 юни 2016 г. и забранява пушенето  в училищата, университетите, културните и спортните центрове, болниците. Пушачите не могат да правят паузи за цигара и на работното място. Не може да се пуши в руските влакове, асансьорите и всички административни сгради, включително министерствата. Забранено е да се пуши на по-малко от 15 метра от летищата, гарите и метростанциите.