5 хил. души са загинали във въоръжения конфликт в Донбас

5 хил. души са загинали във въоръжения конфликт в Донбас

Публикувано от:

Във въоръжения конфликт в Донбас са загинали 5 хил. души, а 10 хил. са ранени. Това съобщи Александър Дриманов, изпълняващ длъжността началник на управлението на СК на РФ по разследване на престъпления, свързани с употреба на забранени средства и методи за водене на война.

„Към настоящия момент по наши данни, потвърдени от ООН, във въоръжения конфликт са убити в порядъка на 5 хил. души, а повече от 10 хил. са ранени в различна степен на тежест”, заяви Дриманов по време на заседание на комитета за обществена подкрепа на Югоизточна Украйна.

Следственият комитет (СК) на Руската федерация разследва 33 наказателни дела срещу украински военни, виновни за смъртта на невинни хора в Донбас, както и за обстрела на руските територии, съобщи още Дриманов. „По отношение на представителите на силовите структури в Украйна са предявени обвинения в геноцид, умишлени убийства, използване на забранени средства и методи за водене на война, отвличане на деца и възпрепятстване на дейността на журналистите. Образувани са 33 наказателни дела”, подчерта той. Освен това се разглеждат още 10 дела, свързани с неправомерните действия на украинските военни и с обстрела на руските територии, добави Дриманов.

СК на РФ не получи ответна реакция от страна на Украйна по повод на разследването на събитията в Донбас, каза още представителят на руското следствие. „Не последва никаква реакция. Ние и досега не знаем, дали се разследват тези дела в Украйна или не”, поясни той.

Наказателното дело по обвинение в  използването на забранени средства и методи за водене на война на територията на Донецка и Луганска народна република е образувано на 30 май тази година.