41-та колона с хуманитарна помощ от Русия потегли към Донбас

41-та колона с хуманитарна помощ от Русия потегли към Донбас

Публикувано от:

Поредната, 41-та колона на руското министерство на извънредните ситуации (МИС) на Русия с хуманитарна помощ да жителите на Донецка и Луганска област, потегли в четвъртък от Ростовска област, предаде РИА Новости.

„В 4:00 ч. московско време колоната потегли от Донския спасителен център на МИС към границата“, съобщиха от пресслужбата на министерството.

Над 100 автомобила ще доставят в Донецка и Луганска области над 1,1 тона хуманитарни стоки, сред които хранителни продукти (консерви, зърнени храни, чай, сол), лекарства, предмети от първа необходимост, канцеларски материали, противопожарно оборудване и др.

Преди границата колоната ще се раздели на две равни части. „Едната ще се отправи към пропускателния пункт „Донецк“, а втората – към „Матвеев Курган“ за преминаване на необходимите митнически процедури в съответствие с международното законодателство за доставка на хуманитарни стоки“, уточниха от МИС.

Зад волана на автомобилите стоят опитни шофьори-спасители, които са осъществили десетки спасителни операции в цял свят. В състава на колоната също така влизат медици и технически персонал за своевременна помощ на водачите и служителите, съпровождащи конвоя.

От средата на август 2014 г. автомобилните колони на МИС  на Русия са доставили в Донбас над 49 хил. тона хуманитарна помощ. В края на септември 2015 г. представителят на ведомството Владимир Пучков заяви, че МИС планира да изпраща хуманитарна помощ в Донбас всяка седмица до края на годината.