40% от американците се съмняват в американското гражданство на Обама

40% от американците се съмняват в американското гражданство на Обама

Публикувано от:

40 на сто от анкетираните америкаци допускат възможността техният държавен глава да не е гражданин на САЩ, съобщи РИА Новости, позовавайки се на данни от проучване, извършено от  Rasmussen Reports.

Сред американците, вярващи, че синът на кенийския икономист Барак Обама не е гражданин на Съединените Щати, 41 на сто от тях са републиканци, 11 – демократи, а 21 на сто не са привърженици на нито една политическа партия.

23 на сто от допитаните американци са убедени, че теорията за фалшивото гражданство на президента Обама е правдива. 17 на сто от анкетираните не са напълно сигурни в нея, а 60 % отричат напълно нейната вероятност.

Първите теории за това, че Обама не притежава конституционното право да бъда президент на САЩ, се появиха още преди шест години. Тогава аризонският шериф Джозеф Арпайо твърдеше, че актът за раждане на Барак Обама, публикуван в сайта на Белия дом, е фалшив.

Допитването на Rasmussen Reports има за цел да установи доколко американското общество вярва в различни конспиративни теории.

Оказва се, че 24 на сто от допитаните американци не се съмняват, че тяхното правителство е знаело предварително за терористичните актове от 11 септември 2001 г. 45 процента от гражданите на САЩ не са напълно сигурни, че за убийството на Джон Кенеди е виновен само един човек, а 18 на сто от участващите в допитването, смятат, че Пол Маккартни е загинал при самолетна катастрофа през 1966 г., след което The Beatles са намерили негов двойник.