27 ранени опълченци от Славянск пристигнаха в  Донецк

27 ранени опълченци от Славянск пристигнаха в Донецк

Публикувано от:

Подвиг, напомнящ героизма на съветските воини през 1941 г., са извършили 27 ранени опълченци от обкръжения Славянск, които за 5 дни са  преминали 100 км. през тиловете на противника, за да стигнат до Донецк, предава RT.

След като основните сили на опълчението оставили Славянск на 5 юли, останалите са излизали от блокадата на малки групи. До с. Никифоровка те се обединили и продължили заедно по черни пътища и пътеки, за да избегнат срещата с армията на украинските бойци. Някъде между с. Красное и Артьомовск групата опълченци обаче се натъкнала на блокпост с украински военни, но след интензивна битка, продължили напред. Загубите при украинската страна са шест души, при опълченците – двама убити и двама ранени, като единият много тежко. По-късно той починал по пътя за Донецк. Втория ранен те носили на самоделни носилки.

«Ние преминахме 100 километра и останахме живи, а значи не напразно. Ще воювоме и занапред, вече няма накъде да отстъпваме. Онзи Славянск, който имаше преди – вече няма. Украинските терористи са го унищожили напълно», казва 31-годишния опълченец, техник Валерий.

Опълченците успели да вземат със себе си безоткатно оръдие с два снаряда. До Донецк останал неизползван единия, защото втория снаряд е бил използван за поразяване на противников БТР в Артьомовск. Сред излезлите от обкръжения Славянск са и мирните жители Сергей Николаевич с 10-годишната си внучка Катя. Дъщеря му, (майката на Катя) е загинала в Славянск в резултат на артилерийски обстрел от украинска армия на 3 юли.

Цялата група опълченци от Славянск са с ранения с лека или тежка степен. На всички оцелели вече се оказва медицинска помощ. Правителството на републиката ще осигури материални компенсации.