Александър Бортников

Александър Бортников

16 терористични атаки предотвратили руските служби през 2016-та

Публикувано от:

Осем членове на терористична клетка от Централна Азия са задържани във връзка с терористичната атака в метрото на Санкт Петербург.

Това заяви шефът на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников пред Националната комисия за антитероризъм, цитиран от руски медии и news.bg

Бортников поясни, че шест от арестите са извършени в Санкт Петербург и два в Москва. Службите са иззели от терористите голямо количество оръжия и муниции.

Продължава издирването на организаторите и на потенциални съучастници, изтъкна той.

По думите му през 2016 г. руските служби са предотвратили общо 16 терористични атаки в девет руски града, елиминирани са 46 международни терористични клетки.

Ръководителят на федералната служба добави, че са наложени допълнителни мерки по границите, за да се предотврати навлизане на терористи на руска територия.

Той призна, че разузнавателните служби са се провалили.

Повечето от терористите са от Централна Азия, те идват в Русия като част от имиграционната работна ръка, каза още Бортников и допълни, че бизнесът, използващ имигранти, трябва да поеме по-голяма отговорност за подобряване ефективността на антитерористичните мерки.

Припомняме, 14 души загинаха на метростанция в Санкт Петербург при терористичен акт.