Ръкописът на Филипов можел да унищожи цивилизацията

Има такива ръкописи, съществуването на които представлява опасност за цялото човечество. Един от тях се наричаше „Революция посредством науката или край на войните”.

Неин автор е Михаил Филипов. На 12 юни 1903 година Михаил Филипов е намерен мъртъв в лабораторията си на петия етаж на ул. „Жуковски” № 37 в Санкт Петербург. Документите и инструментите на учения са били иззети от полицията и унищожени. Легендата гласи, че той е бил убит по заповед на император Николай II, а сред всички иззети документи на учения е бил „проклетият” ръкопис.

Филипов се занимавал с изучаване на електромагнитни вълни и правил опити за предаване на енергията на взрива на разстояние (хипотетичния лъч на Филипов). Малко преди смъртта си, той пише писмо до редакцията на вестник „Санкт Петербургски ведомости”, в което разказал следното: „На младини прочетох у Бокъл, че създаването на барута направило войните по-малко кървави. Оттогава ме преследва мисълта за възможност на такова изобретение, което да направи войните почти невъзможни. Тези дни направих едно откритие, практическото реализиране на което фактически елиминира войната. Става дума за начин за електрическо транслиране на разстояние на взривната вълна, при това дори на разстояние хиляди километри. Така, че един взрив в Санкт Петербург може да се изпрати чак в Константинопол. Начинът е изумително прост и евтин. Но при такова водене на война на разстояние тя практически става безумие и следва да бъде отменена. Подробности ще публикувам в мемоарите на Академията на науките”.

Тази публикация следвало да стане 301-​а научна творба на Филипов. Трудът му не бил чисто теоретичен, той наистина направил едно удивително откритие. Ако бе успял да публикува изследването си и то би било използвано по време на Първата световна война, светът щеше да претърпи фатална катастрофа. Излиза, че Николай II е спасил човечеството от гибел, като е заповядал да се ликвидират Филипов и неговите трудове.

Удивителната личност на Михаил Филипов предизвиква голям интерес: научен популяризатор, учен, писател, експериментатор и убеден революционер, намирал се под полицейски надзор заради ляво-марксистките си убеждения. Руският учен съставил тритомен „Енциклопедичен речник”, основал е първото в Русия научно-популярно списание „Научное обозрение”, превел е на френски „Основи на химията” на Менделеев. Той е бил надарен с удивителен ум, способен да работи с много науки. „Проклетият” ръкопис е бил ключ към днешните открития, но би могъл да стане и причина на смъртта на човечеството.