Руският "Сухой Суперджет 100" е добър вариант за китайската промишленост

Руската компания „Граждански самолети на Сухой” подписа меморандум за продажба на китайската компания „Оубей” на 100 самолета „Сухой Суперджет 100“.

Този контракт ще спомогне за по-нататъшно развитие на един от най-перспективните руски проекти в гражданската авиация.

„Сухой Суперджет 100“ радикално се отличава от всички предишни руски и съветски проекти. Той от самото начало е създаван на основата на широка международна кооперация. По-специално, френската компания Thales предоставя електроника, двигателите се произвеждат от Power Jet – съвместно предприятие на руската фирма „Сатурн” и френската Snecma. Делът на вносните части и материали в самолета превишава 50%. Широката международна кооперация и изборът на партньори на конкурсна основа позволиха да се повишат характеристиките на самолета и дадоха на руските специалисти достъп до челен световен опит.

До момента са произведени над 50 „Сухой Суперджет 100“, и темповете на производството им бързо нарастват. През 2014 година се планира сглобяването на 40 самолета, а през 2015 – 56. Такива темпове за увеличаване на производството на граждански самолети се смятаха за добри по времето на СССР. „Сухой Суперджет 100“ активно се експлоатират в Русия, Лаос и Мексико.

Условията на руско-китайския контракт предполагат не само продажба на самолети, но и създаване в бъдеще в Китай на завод за сглобяване на „Сухой Суперджет 100“. В резултат от сключването на лицензионно споразумение на стойност $3,54 милиарда, китайците най-накрая получават свой модерен регионален пътнически самолет. Освен това, производството им ще стане изходна точка за следващи китайски проекти в сферата на гражданската авиация.

И накрая, всеки голям съвместен проект между Русия и Китай в сферата на гражданската авиация укрепва позициите на нашите страни пред лицето на монопола на Boeing и Airbus, и ни позволява да се чувстваме по-защитени от всевъзможни санкции и натиск.