Руският "Сухой Суперджет 100" е добър вариант за китайската промишленост

Руският "Сухой Суперджет 100" е добър вариант за китайската промишленост

Публикувано от:

Руската компания „Граждански самолети на Сухой” подписа меморандум за продажба на китайската компания „Оубей” на 100 самолета “Сухой Суперджет 100”.

Този контракт ще спомогне за по-нататъшно развитие на един от най-перспективните руски проекти в гражданската авиация.

“Сухой Суперджет 100” радикално се отличава от всички предишни руски и съветски проекти. Той от самото начало е създаван на основата на широка международна кооперация. По-специално, френската компания Thales предоставя електроника, двигателите се произвеждат от Power Jet – съвместно предприятие на руската фирма „Сатурн” и френската Snecma. Делът на вносните части и материали в самолета превишава 50%. Широката международна кооперация и изборът на партньори на конкурсна основа позволиха да се повишат характеристиките на самолета и дадоха на руските специалисти достъп до челен световен опит.

До момента са произведени над 50 “Сухой Суперджет 100”, и темповете на производството им бързо нарастват. През 2014 година се планира сглобяването на 40 самолета, а през 2015 – 56. Такива темпове за увеличаване на производството на граждански самолети се смятаха за добри по времето на СССР. “Сухой Суперджет 100” активно се експлоатират в Русия, Лаос и Мексико.

Условията на руско-китайския контракт предполагат не само продажба на самолети, но и създаване в бъдеще в Китай на завод за сглобяване на “Сухой Суперджет 100”. В резултат от сключването на лицензионно споразумение на стойност $3,54 милиарда, китайците най-накрая получават свой модерен регионален пътнически самолет. Освен това, производството им ще стане изходна точка за следващи китайски проекти в сферата на гражданската авиация.

И накрая, всеки голям съвместен проект между Русия и Китай в сферата на гражданската авиация укрепва позициите на нашите страни пред лицето на монопола на Boeing и Airbus, и ни позволява да се чувстваме по-защитени от всевъзможни санкции и натиск.