Румен Радев в интервю за програмата „Формула власти“ на руската телевизия Россия 24

https://youtu.be/ARt0m0p3L70

Еврофилията не трябва да бъде равнозначно на русофобия. Това казва българският президент Румен Радев в интервю за руската агенция ТАСС, излъчено по руската държава телевизия „Россия 24“. Държавният глава е отговарял на въпросите на известния руски журналист Михаил Гусман, който е и първи зам.генерален директор на ТАСС. Интервюто е правено на 3 март и в него няма никакви следи от последвалия скандал около острите думи на руския патриарх Кирил.

В самото интервю на няколко пъти Румен Радев изтъква дълбоката връзка между България и Русия и между народите на двете държави. Той говори и за това, че европейската ориентация на България по никакъв начин не приключва топлото й отношение към руската страна.

Връзките между нашите народи са живи, особено в чисто човешки, емоционален, културен план и ако щете, на религиозно равнище, но в политически и икономически план нашите връзки бяха накърнени по време на прехода. Мисля, че нашите отношения трябва да се развиват и да вървят напред, казва президентът.

Тонът в интервюто и репортажа, посветен на България и българо-руските отношения, е в пълен контраст с излъченото и огласеното от руските медии преди два дни, където се наблягаше на скандала с руския патриарх.
Интервюто започва с кадри от паметника „Рождество Христово“ в Шипка, като събира в себе си репортаж от празника. Водещият подчертава благодарността на българския народ към руските освободители и показва паметници, посветени на загиналите руски войници, както и улици, кръстени на руските пълководци.

Репортажът прави обзор на отношенията ни в миналото до днес, напомня, че първи българите са приели християнството, покръстени от цар Борис Първи, показва красотите на България като туристическа дестинация.

По отношение на предстоящото отбелязване на 140-та годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор президентът заявява, че договорът „възкреси България“ в границите, за които са мечтали българските възрожденци, и добавя, че Берлинският договор и „целият ХХ век“ са изменили границите на Балканите и сега много хора с българско самосъзнание живеят извън пределите на своята родина.

За тези 140 г. имаше немалко опити за ревизиране на историята, включително и през последното десетилетие, но безспорен факт в тази история, най-важният за нас, е българското Освобождение, което още повече заздрави връзките между нашите два народа, посочва още президентът.
Румен Радев напомня, че България е дала на славянските народи писменост и се гордее с това свое постижение и по думите му най-силните връзки между българския и руския народ са духовните и затова „те ще преживеят всяка политическа зима“.

По време на своята кандидат-президентска кампания аз нееднократно заявявах, че „еврофилията“ не означава русофобия. Напротив – Русия винаги е имала силни икономически, културни и духовни връзки с Европа, категоричен е Румен Радев.

Гусман не крие комплиментите си към военния летец, който е станал президент на България. Радев е показан да пилотира, докато водещият изрежда неговото майсторство в небето.

Политиката не трябва да попада в ръцете на непочтени хора, казва още в интервюто българският президент.
На финала Радев изпълнява молбата на водещия да отправи ключови пожелания на руски към телевизионните зрители на „Формула власти“. Българският президент го прави и отбелязва: „Между нашите народи има много дълбоки връзки“, като пожелава поколенията да ги запазят и развиват.