Путин проведе оперативно съвещание с членовете на Съвета за сигурност

Руският президент Владимир Путин проведе оперативно съвещание с постоянните членове на Съвета за сигурност, съобщи прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

По време на съвещанието са били обсъдени „изострянето на ситуацията в югоизточната част на Украйна и хода на подготовката за възможната среща в „нормандски формат““, поясни Песков.

„Засегната бе и темата за положението на международния пазар на енергоносителите и съответното влияние на световната и руската икономики“, допълни той.

„Нормандски формат“ – това са преговорите между лидерите на Русия, Германия, Франция и Украйна. Това название „четворката“ получи след първата си среща на върха през юни 2014 г. в Нормандия.

Следващата среща на лидерите в „нормандски формат“ предстои да се състои скоро. На нея ще бъде обсъдено регулирането на ситуацията в Украйна. Предполага се, че мястото на срещата ще бъде казахстанската столица Астана.

По-рано прессекретарят на руския президент съобщи, че „продължава активната подготовка за тази среща“, но датата за събитието все още не е определена. „Когато това стане ясно, ние ще съобщим“, увери Песков.