Порошенко сравни Русия с Нова Гвинея и помоли Путин да замълчи

Победителят на президентските избори в Украйна Петро Порошенко заяви, че руският президент Владимир Путин няма правото, още повече, позовавайки се на украинската конституция, да нарича Виктор Янукович действащ президент на Украйна.

Тук е моментът да припомним, че Путин нееднократно заяви, че формални основания за това, че Янукович не може да се счита за легитимен президент, не съществуват. В отговор, Порошенко заяви, че това е личното мнение на гражданина Путин и то „не ме интересува“.

Порошенко: кой ви даде право да тълкувате моята конституция?

Освен това, Порошенко добави, че ако някой смята, че нещо в Украйна не е както трябва, нека го даде на Конституционния съд. Това може да направи гражданинът Янукович или гражданинът Путин.

Отговаряйки на въпросите на журналиста, който го интервюира, Порошенко възмутено уточни: „Кой ви даде право да тълкувате моята конституция? Уважаемият Андрей (кореспондент на в. „Коммерсантъ“) или уважаемият Владимир Владимирович? Вашето мнение като гражданин на вашата страна относно това кой трябва да бъде тук президент, ме интересува точно толкова, колкото интересува руския гражданин мнението на някой си от Канада, Австралия или Папуа – Нова Гвинея. Това не е ваша работа“, отвърна Порошенко.