Порошенко призовава американците за нова вълна от санкции срещу Русия

Украинският президент Петро Порошенко призова световната общност да предвиди нова вълна от санкции срещу Русия в случай на ескалиране на конфликта в Донбас, съобщиха от пресслужбата на украинския лидер след срещата му с делегацията на Конгреса на САЩ, която тези дни ще участва в заседание на Парламентарната асамблея на ОССЕ в Хелзинки, предаде РИА Новости.

Западните страни въведоха срещу Русия редица санкции във връзка с обвиненията по адрес на Москва, че се намесва в конфликта в Украйна, където през април миналата година започна провеждането на силова операция в Донбас срещу недоволните от държавния преврат жители на региона. Русия определя подобни обвинения като неприемливи. Москва нееднократно заяви, че не е страна във вътрешния украински конфликт и не участва в събитията в югоизточната част на страната, а е заинтересована от това, Украйна да преодолее политическата и икономическата криза. Руското външно министерство също заяви, че езикът на ултиматумите е неприемлив за Русия, Москва е готова и в бъдеще да съдейства за деескалирането на конфликта в Украйна.

„Необходим е ефективен и координиран план в случай на неуспех на Минските споразумения. Става дума за нова вълна от санкции, добре координирани действия. Русия трябва да плати справедлива цена за убийствата на украинци и за окупацията на Украйна. Тя трябва да понесе отговорност за това“, каза Порошенко на среща с делегацията на Конгреса.

Припомняме, че представителите на Украйна и западните страни многократно обвиняваха Русия в намеса в конфликта в Донбас. При това, доказателства за тези твърдения досега не са представени. Руското външно министерство определи тези твърдения като „публични недоказани инсинуации“. Международните инспекции не са регистрирали никакви нарушения от страна на РФ на границата с Украйна.