Порошенко обещал на Путин да разследва смъртта на журналистите

Новоизбраният президент на Украйна Петро Порошенко уверил руския президент Владимир Путин в телефонен разговор, че ще разследва случая с убитите край Луганск руски журналисти, предаде ИТАР-ТАСС.

Напомняме, на 17 юни кореспондент на руска телевизия  «Россия 24» Игор Корнелюк и неговият видеоинженер Антон Волошин бяха убити при минометен обстрел край град Луганск.

Инцидентът е бил обсъден в телефонен разговор между президента Путин и украинския му колега Петро Порошенко. Владимир Путин е изразил безпокойство във връзка с гибелта на руските журналисти и насочил вниманието му към необходимото обезпечаване на сигурността за представителите на медии, работещи в Украйна. Порошенко от своя страна е изразил съболезнования и уверил Путин, че е дал нареждане за разследване на случая.

Според ИТАР-ТАСС двамата са обсъдили възможността за спиране на огъня в размирните украински райони.

На 17 юни журналистът Игор Корнелюк (родом от Запорожие) бил тежко ранен и по-късно починал на операционната маса в болницата. Неговият колега видеоинженерът Антон Волошин не бил открит веднага и обявен за безследно изчезнал, но по-късно било открито тялото му и опознато от оцелелия оператор Денисов, който по случайност се намирал встрани от групата, за да снима общата обстановка. Напомняме, снимачният екип на ТВ «Россия 24» се спрял на пътя край Луганск за да разговаря с бежанци, буквално след минути бил открит минометен обстрел, като единият от снарядите паднал до групата. Всички журналисти носели специални екипи с маркировката за медии “TV”.