Ново устройство свързва калашниците с интернет, GPS и ГЛОНАСС системите

Легендарните руски калашници вече могат да бъдат оборудвани със специален модул за наблюдение на статуса и маневрите на военните или за получаване на полезна информация по време на учения и прaщане на криптирани данни по интернет.

Това устройство е първото по рода си за руските автомати според разработчика му Red Heat и компанията StarNet Alliance, която специализира в областта на Интернета на нещата.

Технологията беше презентирана във вторник на изложението Армия2015 близо до Москва, което представя най-модерните оръжия и военно оборудване.

Пушките „Калашников“ вече са снабдени с „нова функционалност благодарение на интеграцията в приклада на специални сензори, работещи чрез технологии, свързани с Интернета на нещата“, пише StarNet Alliance в прессъобщение.

Сензорът „се захранва от обикновена батерия и предава цялата необходима информация“ към мрежите, които се поддържат както в Русия, така и в чужбина, обясняват от компанията. Те добавят, че онлайн модулът може да се поддържа и от системите на GPS и ГЛОНАСС (руската спътникова радионавигационна система, подобна на американската GPS и европейската Галилео).

Модулът позволява да се следи статуса и движението на военния персонал и може да получава препоръки за това как да се подобрят техниките за водене на война или учения.

Цената на приклада с модула ще бъде около 25 хил. рубли или 465 американски долара.

„По наша оценка в момента има над 150 милиона автомати AK-47. Убедени сме, че разработката ни ще се продава на руския пазар, както и в други страни“, казват от StarNet Alliance.

Създателите на устройството твърдят, че то може да се използва както във военната сфера, така и в игри на открито, като например Airsoft.

Междувременно, на военното изложение руският производител на оръжие „Калашников“ представи най-новия си прототип на пистолет, известен като PL-14 или „Пистолет Лебедев“. Оръжието е все още в процес на разработване, но от концерна се надяват, че ще бъде използван от руската армия след завършването на крайния продукт.

Източник: http://www.fbr.bg/