Наришкин: Исканията на ЕС за присъединяване на Сърбия към санкциите срещу Русия са „наглост”

Председателят на Държавната дума, долната камара на руския парламент, Сергей Наришкин определи като „грубо и нахално“ искането на Европейския съюз спрямо Сърбия да се присъедини към санкциите, наложени от Запада срещу Русия.

„Буквално преди няколко дни чухме грубо, бих казал дори нахално, изявление на един от високопоставените чиновници от Европейския съюз по отношение на независимата и суверенна държава Сърбия. Беше казано така:или вие ще се присъедините към санкциите срещу Русия, или за вас няма място в ЕС“, заяви Наришкин по време на посещение в Казахстан, съобщи ТАСС.

Според него подобна позиция представлява шантаж и противоречи на всички норми на международното право. „Безспорно, такива стъпки нямат нищо общо нито с принципите на суверенното равенство, нито с принципите на уважение на историята, културата и традициите на страната партньор“, допълни председателят на Държавната дума на Русия.

По-рано от руското външно министерство изразиха надежда, че Сърбия ще отчете приятелския характер на отношенията между Москва и Белград при решаването на въпроса за възможното присъединяване към санкциите на Евросъюза.