Режисьрите искат да върнат псувните на екрана и сцената

Руски кинематографисти пишат на премиера Медведев, че нецензурните изрази са част от нематериалното културно наследство.

Режисьорите са против битовите псувни с повод и без повод да изпълват екрана, но смятат, че когато това е оправдано от психологическото състояние на героя или е за предаване на необходими за драматургията нюанси в характерите съществуващата забрана е излишна и ограничава възможностите за художествена реализация на авторския замисъл и за възприемане на творбата от зрителите, пише  lenta.ru

Руски режисьори молят да се внесат поправки в закона за използване на нецензурна лексика в художествените произведения. Те смятат за възможно да се издават удостоверения за разпространение с възрастово ограничение „18+“ за филми, чийто художествен замисъл предполага използването на неприлични думи, съобщи ТАСС, позовавайки се на изявление на известния кинематографист Фьодор Бондарчук, син на великия Сергей Бондарчук.

Той обясни, че от гилдията са отправили писмо до премиера Дмитрий Медведев с искане да се внесат поправки в съществуващия закон. Документа са подписали още Никита Михалков,Карен Шахназаров, Сергей Мирошниченко, Олег Табаков и Владимир Хотиненко.

Авторите на писмото припомнят, че Федералният закон за държавната подкрепа на кинематографията в Руската федерация не издава удостоверение за показване на филма, в случай че той съдържа нецензурни реплики. Тази норма прави невъзможно публичното представяне на кинотворби, които имат високи художествени достойнства, но реалистично демонстрират и негативните прояви в обществения живот, включващи използването на мръсни думи от страна на героите във филма, отбелязват режисьорите.

Според тях, нецензурните изрази сами по себе си представляват част от нематериалното културно наследство и традиционно са се използвали в художествени произведения за подсилване на емоционалната окраска на случващото се на екрана или на сцената.

Законът  за забрана на употребата на нецензурна лексика в телевизията, киното, литературата  и медиите влезе  в сила от 1 юли 2014 г.