Министерството на туризма разработва маршрути за религиозен туризъм на руски туристи в България

Министерството на туризма разработва маршрути за религиозен туризъм на руски туристи в България. Това се разбира от писмения отговор на ресорния министър Николина Ангелкова на въпрос от депутат от “Обединени патриоти”, предаде репортер на БГНЕС.

В периода 06-08 октомври 2017 г. в курорта “Св. св. Константин и Елена” ще се проведе Българо-руски туристически форум в рамките на Дните на руската духовна култура, на който ще се разисква перспективите пред организирания отдих на руски деца, оздравителния туризъм, както и историко-патриотични маршрути, поклоннически и религиозен туризъм и културно-опознавателни маршрути Русия-България-Европа, посочва още Ангелкова.

Министърът на туризма подчертава, че официалното представителство на България в Русия е било прието за асоцииран член на Асоциацията на руските туроператори, което е знак за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни. “Предстои да се разработят нови конкретни маршрути за руските туристи, съвместно с Федералната агенция по туризъм и Руската православна църква. Работи се по програмата “По болгарским дорогам памяти” и програмата за поклоннически пътувания”, пише още Николина Ангелкова. Тя подчертава, че има активизиране на търсенето на поклоннически пътувания на руски туристи от Москва и Екатеринбург, които ще посетят България тази година. А подготвеният, съвместно с Руската православна църква маршрут, ще се стреми да обедини най-значимите религиозни паметници у нас – Рилският манастир, следван от Бачковския и Троянския манастир, както и църквата и къщата на българската пророчица Ванга, която в Русия е “изключително обичана и популярна, а за руснаците името й и всичко, свързано с нея, има необикновен магнетизъм”. Министърът на туризма отбелязва още, че България е предпочитана дестинация за семеен туризъм сред руснаците, а те пък са сред туристите, които масово ползват много допълнителни услуги към основните туристически пакети. Министър Ангелкова и посланик Макаров в Троянския манастир. / БГНЕС Като пример за съвместната работа за увеличаване на броя на руските туристи, които биха дошли на религиозен и поклоннически туризъм у нас, Ангелкова подчертава съвместното посещение с посланика на Русия в България Анатолий Макаров на Троянския манастир “Успение Богородично”. БГНЕС припомня, че на 01 септември от Консулската служба на българското посолство в Москва съобщиха, , че е издадена 200 000-та българска виза за 2017-та година. Неин притежател е 5-годишно дете, което ще почива в Свети Влас.