“Золотое кольцо” на Русия – Ростов Велики

Ростов Велики е разположен на брега на езерото Неро. Един от най-древните градове на Русия. За Ростов се говори в „Повест з аотминалите времена”, като за съществуващ  през 862 година град, който се е управлявал от Рюрик и неговите първи заселници са били племето меря. От началото на XII век започнал да се нарича Ростов Велики.

През IX век Ростов заедно с всички владения на племето меря е бил присъединен към държавата на Рюрик със столица Ладога. В похода на княз Олег срещу Цариград ростовците са участвали като съюзници: в текста на договора между Олег и гърците  те са се задължавали да плащат данък на отделни руски градове: Киев, Чернигов, Перeславъл, Полоцк, Ростов и Любеч. От 989 до 1010 година Ростов е управляван от младия Ярослав Мъдри. През 1207 година се появява самостоятелно Ростовско княжество, основател на което е Константин Всеволодович, най-големият син на Всеволод Голямото гнездо. През Смутното време Ростов не е избегнал трагичната участ на много руски градове. Бил е опожарен и разграбен от тушинските отряди (1608) , които пленили митрополит Филарет (Романов) – бъдещият патриарх и баща на цар Михаил Фьодорович. В историята на Ростов това е било последното нашествие на завоеватели.

На територията на Ростов се намират 326 паметници на културата. През 1970 година Ростов е бил включен в списъка на историческите градове на РСФР. През 1995 година музеят –резерват „Ростовски Кремъл” е включен в книгата на особено ценните обекти на културното наследство на народите на Русия.

В Кремле

Ростовският Кремъл е построен през 1670—1683 по идея на митрополит Йона Сисоевич.

Фотография Ростовский Кремль (Ростов Великий (Ярославская область))

Той мечтаел да бъде създаден рай, в пълно съответствие с библейското описание: обкръжена със стени и кули райска градина, с езеро в центъра.

Фотография Ростовский Кремль (Ростов Великий (Ярославская область))

Стенописи в Ростовския кремъл

Ростовският кремъл е познат от филма «Иван Василиевич сменя професията си».

Архитектурните паметници на кремъл включват:

Успенския събор, построен през 1508 – 1512 г.

Rostov Kremlin 9674 2.jpg

Камбанарията на Успенския събор , построена през 1682 – 1687г.

Колокола звонницы Успенского собора Ростовского кремля

Църквата Одигитрия, построена през 1693

Rostov odigitria2.jpg

Църквата Спас Неръкотворни (1675)

Spas na senyah.JPG

Стенописите на църквата са изпълнени около 1675 година от ростовския свещеник  Тимофей и ярославските майстори  Дмитрий Григориевич, Фьодор и Иван Карпови

 

Диаконы. Фрагмент жертвенника

Ласкание Богородицы. Фрагмент фрески

Явление Троицы Аврааму. Фреска

Други забележителности на Ростов Велики:

Спасо-Яковлевскиит манастир

Спасо-Яковлевский монастырь, фото