Защо впряг от три коня се нарича руска тройка

Кой руснак не обича бързото пътуване? А бързото пътуване в руската традиция е свързано с руската тройка. Тя може да развие скорост до шестдесет километра в час, което е непостижимо за нито един впряг в света.

Тайната на появяването

Кога се е появила руската тройка? Историците казват, че в началото на XVIII век, когато тройният впряг започнал да се използва от царската куриерска служба. Но, взимайки предвид, че иновациите в Русия са се утвърждавали понякога с векове, преди да навлязат в «масовото производство», тази дата предизвиква някои съмнения. Има версия, че държавните служби са заимствали тройката от тайни «конски» култове, посветени на Пророк Илия, които от векове са се практикували в някои части на Северна Русия. Всяка година в деня на Пророк Илия са се организирали ритуални надбягвания с тройки, които са символизирали «огнената колесница и огнените коне», които са възнесли Илия на небето. Да се умре по време на «възнесението» се смятало за проява на Благодат: казвали «Илия го отнесе на небето».

Уникалност

Иновацията на тройката била в това, че всички коне бягали с различен стил. Коренникът – централният кон – бягал в тръс, а по-леките отстрани се носили в галоп, с извърнати настрани глави. Тази комбинация от «конски сили», където страничните, прикрепени към коренника с ремъци, все едно «носели» коренника, била насочена към това, всичките три коня по-бавно да се изморяват, запазвайки при това високата си скорост.

Скорост

Тройката била способна да развие до 60 км в час. Нито един впряг в света не могъл да постигне такъв резултат. Има такава история. По времето на Екатерина II в Петербург дошъл австрийският император Йосиф. Императрицата решила да порази високия гост и да го разходи с тройка. Довели в двореца най-храбрия кочияш, когото Екатерина попитала: «Ще откараш ли императора в Москва за тридесет и шест часа?» Смелчагата отговорил на царицата: «Ще го закарам. Но не съм сигурен, че ще закарам душата му». Трябва да се каже, че пътят от Петербург до Москва отнемал на пощенските коли две – три денонощия.

Породата на конете

Като правило, в руската тройка се е използвала издържливата порода вятски кон. Богатите господа можели да си позволят да впрегнат в тройката орловските коне, които имали бърз тръс.

Използване

Тройният впряг, както беше казано, се е използвал в куриерската служба. В края на XVIII век в тройки започнали да возят и важните пътници. С времето тройката станала задължителен атрибут на сватбите и по време на народните веселия на големи празници.

Украса

Тройният впряг задължително е богато украсен. Например, дъгата на коренника я украсявали с позлата. Това не било просто суетност: златото символизирало мълниите, които са съпровождали възнесението на Пророк Илия.

Впоследствие започнали да украсяват дъгите с орнаменти и художествена резба. Това не било просто украса: седларите правели на впряга така наречените защитни картини, способни да опазят тройката от зли сили, от диво животно и от разбойници.

«Ямска хармоника»

Ако позлатената дъга на коренника символизирала мълнията, но съпровождащият тройката звън на звънчета и хлопки бил метафора на тътена на гърма. Народът наричал този «музикален набор» «ямска хармоника». Почти всяка тройка имала уникално звучене. Интересното е, че в някои места на Русия се е смятало, че ако човек се вози на «силно звънтяща» тройка, то той може да се освободи от изпратени от вещици и магьосници заклинания. Смятало се, че лошите хора урочасвали най-вече по време на сватби, затова пътуването на младоженците на тройка със звънчета станало задължителен сватбен обред.

Източник: Почему тройку лошадей называют русской

© Русская Семерка russian7.ru